Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta opet pojeftinila

Nafta opet pojeftinila

NJUJORK/LONDON, Naftni trgovci u SAD i Evropi ponovo su oborili cijenu najvažnije energetske sirovine, a analitičari navode da se to dogodilo u klimi iščekivanja oko očekivane odluke centralne banke SAD (Fed) da prvo ublaži, a potom i ukine stimulativni program za najveću svjetsku privredu.

Cijena nafte, za oktobarski termin isporuke, na Merkantilnoj berzi u Njujorku opala je 36 centi, na 104,75 dolara za barel, dok je naftni barel na Londonskoj berzi koštao 109,80 dolara, ili 35 centi manje nego krajem prethodnog poslovanja.

Trgovci na berzi u Njujorku danas će pažljivo analizirati saopštenje Fed-a, koji bi trebalo da objavi da li i kada će se američka centrobanka odlučiti za kresanje stimulativnog programa u mjesečnoj vrijednosti od 85 milijardi dolara.

Očekuje se da zbog pozitivnih izvještaja o stanju zdravlja američke privrede centralna banka SAD “pripremi” investitore za postepeno ukidanje masovnog otkupa državnih obveznica s ciljem da se uveća likvidnost bankarskog sistema.

Najranije bi takva mjera mogla da se primjenjuje, kako se naglašava u izvještaju agencije AP, od početka idućeg mjeseca.

Stimulativna politika Fed-a, koja se primjenjuje praktično od izbijanja velike finansijske krize, podstakla je rekordan pad kamatnih stopa u SAD, ali i mnogim drugim zemljama, dok bi ublažavanje i ukidanje takvog programa uticalo na pojeftinjenje nafte, a vjerovatno i drugih vitalnih sirovina, tvrde eksperti na koje se poziva AP. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti