Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠpirić i Kravčenko o investicijama NIS-a u BiH

Špirić i Kravčenko o investicijama NIS-a u BiH

SARAJEVO, Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić razgovarao je danas sa generalnim direktorom “Naftne industrije Srbije“ /NIS/ Kirilom Kravčenkom koji ga je upoznao sa poslovanjem ove kompanije čija ukupna investicija u mrežu benzinskih pumpi u BiH iznosi 65 miliona evra.

Kravčenko je naveo da je NIS na tržištu u Republici Srpskoj prisutan od 2011. godine, a u Federaciji BiH od ove godine i da raspolaže mrežom od 36 benzinskih pumi, od čega je osam u Srpskoj, a 28 u FBiH.

On je naglasio da, osim osnovne djelatnosti prometa nafte i naftnih derivata, kompanija NIS ulaže i u istraživanje nafte i gasa na području BiH kroz poslovanje kompanije “Jadran – Naftagas“ i očekuje se da će do kraja godine investicije ovog preduzeća dostići 27 miliona dolara, dok je predviđena investicija do kraja 2014. godine 40,7 miliona dolara.

Špirić je ocijenio da su brendovi “NIS Petrol“ i “Gasprom“ već prepoznatljivi u BiH, te izrazio zadovoljstvo što su ruski investitori ulaganja u regionu proširili i na tržište BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da je neophodno poboljšati pravni okvir kako bi bili stvoreni uslovi za nesmetana ulaganja, te podsjetio da će krajem septembra delegacije BiH i Ruske Federacije imati razgovore na tehničkom nivou zbog sklapanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Špirić je najavio da će u oktobru biti održan i sastanak Mješovite komisije za trgovačko-ekonomsku saradnju na kome će, između ostalog, biti riječi i o postizanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti investicija, te sporazumu o zapošljavanju.

Sastanku ministra Špirića i delegacije “NIS Gasprom njefta“ prisustvovao je i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti