Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila

Nafta pojeftinila

NJUJORK/LONDON, Ni vijest o većoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji Kine danas nije spriječila nov pad cijena nafte koja je blago pojeftinila na oba indikativna tržišta, u SAD i Evropi, zbog očekivanja da američka centralna banka (Fed) ublaži monetarne podsticaje za najveću svjetsku privredu.

Cijena nafte za oktobarski rok isporuke na Merkantilnoj berzi u Njujorku opala je za pet centi, na 103,80 dolara po barelu, a ista količina sjevernomorske nafte “brent” koštala je u Londonu 109,60 dolara, ili 21 cent manje nego na kraju prethodnog poslovanja.

Prema preliminarnim podacima grupacije HSBC, indeks nabavki za potrebe proizvodnje u Kini je tokom avgusta uvećan na 50,1 poen, sa julskih 47,7.

Ekonomisti kažu da je neka ekonomija u ekspanziji ukoliko navedeni pokazatelj premaši granicu od 50 poena.

Rast fabričke aktivnosti u Kini poklopio se očekivanjima tržišnih poslenika da Fed uskoro počne sa ublažavanjem takozvanog kvantitativnog labavljanja, što je drugo ime za mjesečne podsticaje privredi SAD u vrijednosti od 85 milijardi dolara.

Najnoviji izvještaji Američkog instituta za petrolej pokazuje, inače, da su zalihe nafte u SAD, u sedmici zaključno sa 16. avgustom, opale blizu 1,2 miliona barela, na 364,1 miliona barela, a tržište bi tek trebalo da odreaguje na ovu novost, ističe se u izvještaju agencije AP. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti