Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEP BiH se štiti sa 11,7 miliona KM

EP BiH se štiti sa 11,7 miliona KM

BANJALUKA, Zaštitu stotina objekata i poslovnica “Elektroprivrede BiH” u cijeloj državi uskoro će preuzeti profesionalna zaštitarska firma, koja će za svoje usluge od ovog javnog preduzeća naplatiti oko 11,7 miliona KM u periodu četiri godine, saznaju “Nezavisne”.

Prema saznanjima, namjera menadžmenta EP BiH je puna centralizacija službe zaštite, što podrazumijeva i tehničku zaštitu te uvezivanje svih poslovnica video-linkovima. Informaciju o ovom projektu juče je potvrdio i Elvedin Grabovica, direktor “Elektroprivrede BiH”, koji smatra da je utrošak gotovo 12 miliona KM javnih sredstava mnogo jeftiniji i racionalniji način zaštite ljudi i imovine preduzeća nego da je EP BiH u ovaj aranžman krenula vlastitim snagama.

“Nisam bio upoznat koliko je sredstava u pitanju, jer su kalkulaciju radile stručne službe. Međutim, velika je potreba za modernizacijom zaštite, vi znate da su učestale krađe iz filijala našeg preduzeća, kao i razna oštećenja dalekovoda. Da je, recimo, EP BiH samo tehniku nabavljala to bi nas koštalo tri do četiri miliona KM”, ističe Grabovica, koji naglašava da će kompletan iznos sredstava biti obezbijeđen iz operativnih troškova EP BiH.

Za ove namjene EP BiH je prije desetak dana raspisala javni konkurs, na koji se sve zainteresovane firme mogu javiti do 1. oktobra, kada je i otvaranje ponuda. S obzirom na količinu ugovora i planirane milione maraka, nema dvojbe da će interesanata biti, što vjeruje i sam Grabovica.

On kaže da je prije odluke o cijelom projektu rađen elaborat na osnovu kojeg je sračunato da bi uvođenje moderne tehničko-fizičke zaštite bilo mnogo skuplje ukoliko bi EP BiH trošila vlastite resurse i kupovala tehniku.

“Dakle, vrlo brzo će sve poslovnice dobiti fizičku zaštitu, koja će biti i tehnički uvezana. I ovo je jedan od načina racionalizacije naših troškova”, tvrdi Grabovica.

Zanimljivo je da će firma koja pobijedi na konkursu biti zadužena i za zaštitu transporta novca “Elektroprivrede BiH”, kako to rade sve banke i njihove filijale. Grabovica podsjeća da je ovo iz razloga što EP BiH ima veliki broj naplatnih službi širom BiH.

“Naše naplatne službe upravo rade kao filijale banaka. U BiH ih ima na stotine, a novac se transportuje od filijala do mjesta predviđenog za njegovo pohranjivanje”, ističe Grabovica.

Majda Behram-Stojanov, portparol Centara civilnih inicijativa (CCI), pak, smatra da je i ovaj višemilionski aranžman jedan u nizu primjera o tome kako javna preduzeća troše državni novac.

“Generalno, sva javna preduzeća ne odnose se domaćinski prema javnom novcu onako kako bi to radili da se riječ o privatnim resursima, ili njihovim kućnim budžetima. Sve dok to bude tako imaćemo situaciju da nam JP propadaju tamo gdje nema nikakve logike, ili da su u velikim dubiozama”, rekla je ona. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti