Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBarel poskupljuje zbog sirijske krize

Barel poskupljuje zbog sirijske krize

LONDON, Cijena barela sirove nafte vjerovatno će porasti na preko 125 dolara ukoliko zapadne zemlje pokrenu vazdušne udare na Siriju, a poskupljenje bi moglo biti i veće ukoliko se sukob prelije na ostatak Bliskog istoka, saopštila je danas banka “Sosijete ženeral”.

Mišel Vitner, analitičar iz ove banke, rekao je da bi barel sirove nafte iz Sjevernog mora mogao da dostigne cijenu do 150 dolara ukoliko ratna zbivanja budu uticala na Irak.

On je dodao da bi takvo veliko poskupljenje vjerovatno bilo kratkotrajno.

“Vjerujemo da će u narednim danima barel brent nafte poskupjeti za pet do deset dolara, na 120 do 125 dolara, u očekivanju napada ili kao reakcija na medijske izvještaje da je napad počeo”, napisao je Vitner u poruci klijentima.

On je dodao da se, u slučaju prelivanja sukoba izvan granica Sirije, može očekivati kratkotrajno poskupljenje na 150 dolara za barel.

“U osnovnom scenariju pretpostavljamo da će napad početi sljedeće sedmice. Ako se to razvuče i ne bude nagovještaja da će napad uslijediti u najskorije vrijeme, tendencija rasta cijena nafte povodom situacije u Siriji počeće da slabi”, dodao je analitičar “Sosijete ženerala”.

Barel brent nafte za isporuke u oktobru danas se prodaje za 117 dolara i 34 centa, što je najviša cijena u posljednjih šest mjeseci.

Vitner je dodao da će se tržište osloniti na dodatne isporuke iz Saudijske Arabije ukoliko vojni sukob poremeti redovno snabdijevanje i da bi države mogle da iskoriste dio svojih zaliha, ako dođe do nestašica ili velikog rasta cijene ovog energenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti