Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Šarović: Nema drame, niti prijetnji i zabrana

Šarović: Nema drame, niti prijetnji i zabrana

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da “ne treba praviti nikakvu dramu, kako su to neki mediji u BiH već pokušali, u vezi sa njegovim odlaskom na sastanak sa rukovodstvom Energetske zajednice u Beču”.

“BiH ne prijeti nikakva zabrana izvoza struje i isključenje iz Energetske zajednice, o čemu već danima spekulišu pojedini mediji. Zaista ne treba praviti nikakvu dramu u vezi sa mojim odlaskom u sjedište Energetske zajednice u Beču”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu sastanka sa sekretarom Energetske zajednice Janezom Kopačom ne nalaze se nikakve prijetnje ni zabrane u vezi sa izvozom struje iz BiH, već je riječ o ranije ugovorenom susretu na kojem bi trebalo da budu vođeni razgovori o otklanjanju određenih prepreka, odnosno o nekoliko otvorenih pitanja koje BiH ima sa Energetskom zajednicom.

“Razgovaraćemo u petak, 30. avgusta, i o ispunjenju međunarodnih obaveza u BiH u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici kojem je pristupila BiH prije nekoliko godina. Riječ je o pitanjima iz sektora gasa, preuzimanja evropskih direktiva iz ovog sektora iz takozvanog drugog i trećeg paketa, pitanjima energetike i kvaliteta tečnih goriva”, pojasnio je Šarović.

On je konstatovao da su i Republika Srpska i Federacija BiH na planu ispunjavanja EU direktiva postigla napredak.

Prema njegovim rijeima, uskoro će biti održan ministarski sastanak Energetske zajednice u Beogradu, gdje će se razgovarati i o obavezama država članica Energetske zajednice, a vjerovatno će biti i pitanja koja se odnose na BiH.

“Naravno, bilo koje pitanje iz energetskog sektora nije moguće riješiti bez punog učešća i saglasnosti BiH”, istakao je Šarović.

Sekretarijat Energetske zajednice, koji okuplja zemlje EU, jugoistočne Evrope, Moldaviju i Ukrajinu, saopštio je početkom godine da je uočio nekoliko problematičnih aspekata u entitetskim zakonima u gasnom sektoru BiH.

Ukazano je tada da u Federaciji BiH ne postoji regulatorna agencija, a nijedan entitet nema odgovarajuća pravila o mrežnim tarifama, procedurama o izuzeću, otvaranju tržišta i tehničkim regulativama. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti