Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostBiH se priključila kampanji upotrebe ekoloških deterdženata

BiH se priključila kampanji upotrebe ekoloških deterdženata

SARAJEVO, Ovog ljeta, BiH se priključila ostalim zemljama Zapadnog Balkana u provođenju kampanje za promociju upotrebe kompaktnih deterdženata. Ovu inicijativu, pod nazivom „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente u zemljama zapadnog Balkana“ pokrenula je Asocijacija proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetike – Kozmodet.

Njen glavni cilj je efikasnija upotreba resursa i upoznavanje sa inovativnim kompakt deterdžentima za kućnu upotrebu, kao korak naprijed ka održivom razvoju, aktivnom angažovanju industrije deterdženata u zaštiti životne sredine u BiH i podizanju svijesti potrošača o održivoj potrošnji.

Podaci Kozmodeta ukazuju na to da inovativna tehnologija omogućava pranje iste količine veša sa manje od 100 grama kompakt deterdženta, u poređenju sa standardnom dozom deterdženta (125-150 grama). Kompakt deterdženti su napravljeni od istog materijala kao i standardni, ali njihova inovativna formula omogućava različitu koncentraciju aktivnih sastojaka, u manjim dozama. Očekuje se da će kompakt formula smanjiti potrošnju deterdženta za najmanje 33 procenta (u težini).

 „Uzimajuči u obzir pozitivna iskustva koja smo vidjeli u zemljama EU, može se sa sigurnošću reći da će ova inicijativa imati pozitivan uticaj na okolinu, jer se  očekuje upotreba manje količine hemikalija i u isto vrijeme manjih pakovanja. Želimo da ohrabrimo potrošače da usvoje koncept održive potrošnje, jer na ovaj način, korištenjem manjih doza kompakt deterdženta, potrošači mogu da ostvare uštedu u energiji i potrošnji vode, dok opran veš ostaje podjednako čist kao da je korišten standardni deterdžent“, rekao je Christoph Till, predsjednik Asocijacije Kozmodet, najavljujući početak informativne kampanje.

Imajući na umu činjenicu da su sve evropske zemlje već uvele „Projekat efikasnosti resursa proizvoda za praškaste deterdžente“, uvodeći ovu inicijativu Bosna i Hercegovina će uskladiti svoje standarde sa zahtjevima evropskog tržišta. 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti