Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU Srbiji moguće poskupljenje benzina

U Srbiji moguće poskupljenje benzina

BEOGRAD, Ukoliko SAD i saveznici napadnu Siriju neminovno će zbog rasta cijene sirove nafte doći do poskupljenja benzina i dizela u Srbiji od 2,5 do 8,5 odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva energetike.

“S obzirom na to da je udio domaće nafte u ukupnoj preradi sirove nafte oko 40 odsto, a da se ostatak potrebnih količina naftnih derivata obezbjeđuje iz uvoza, svako pomjeranje cijena sirove nafte utiče i na cijene goriva u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da u prilog poskupljenja idu i podaci Naftne industrije Srbije o postojećim zalihama nafte i naftnih derivata, te o planiranim nabavkama tih energenata.

Da bi se, bez obzira na sirijsku ili neku sličnu krizu, obezbijedila dugoročna stabilnost nafte i naftnih derivata, od velikog značaja, je, kako ocjenjuju u resornom ministarstvu, usvajanje novog Zakona o robnim rezervama koji će propisati osnivanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Iz Ministarstva energetike Srbije objašnjavaju da se u svjetskim analizama uticaj moguće vojne intervencije u Siriji na cijene sirove nafte vezuje uglavnom za moguću destabilizaciju šireg regiona Bliskog istoka, imajući u vidu da Sirija u svjetskoj proizvodnji nafte učestvuje sa 0,2 odsto.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti