Subota 9. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena struje u Srbiji će rasti

Cijena struje u Srbiji će rasti

BEOGRAD, “Cijena struje u Srbiji za dve do tri godine treba da dostigne tržišnu koja bi, da se sada uradi korekcija, bila veća od 20 do 30 odsto od trenutne cijene električne energije”, izjavio je predstavnik Agencije za energetiku Goran Tanić

On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje biti, ali je dodao da je dostizanje ekonomskog nivoa cijene struje predviđeno Strategijom razvoja energetike Srbije do 2025. godine.

Tanić je naglasio da je sadašnja cijena struje ispod održivog i razvojnog nivoa i zato je neophodno da ona poraste ili će biti ugrožene investicije Elektroprivrede Srbije i izgradnja novih elektrana, koje su neophodne za energetsku bezbjednost zemlje.

Tanić je, na skupu o obnovljivim izvorima energije, napomenuo da je prije dostizanja ekonomskog nivoa cijene struje, u Srbiji potrebno izmjestiti socijalnu komponentu iz energetskog sektora i da je vlada zato donijela Uredbu o energetski zaštićenom potrošaču, koja će biti izmjenjena do kraja ove godine.

“Kada je riječ o cijeni struje, potrebno je da se prvo zaštite socijalno ugroženi slojevi stanovništva, ali i da se obezbjedi ona cijena koja generiše profit elektroenergetskoj kompaniji, što će omogućiti i punjenje rupa u budžetu. Zbog toga je i državi u interesu da raste ceijna struje”, kazao je on i podsetio da cijene struje za velike industrijske potrošače od početka ove godine više nisu regulisane, već tržišne.

“Od sljedeće godine će liberalizacija tržišta električne energije i tržišne cene važiti i za potrošače na srednjem naponu, a od 2015. i za male potrošače i građane, ukoliko to budu željeli“, podsetio je Tanić.

On je ukazao da su ceijne gasa u Srbiji, poslije najnovijeg septembarskog poskupljenja, približne tržišnim i cijenama u regionu i Evropi, ali da još ima prostora za racionalizaciju troškova “Srbijagasa”, što utiče na sniženje cijena gasa, na čemu će Agencija ubuduće raditi.

Cijena struje u Srbiji, koja je od avgusta porasla za oko 11 odsto odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu, i dalje je među najnižim u regionu i Evropi. Nakon poskupljenja prosječna cijena struje bez PDV-a za domaćinstva iznosi 6,14 dinara (5,35 evrocenti) po kilovat-času, a za industriju 5,85 dinara (5,09 evrocenti) za kilovat-čas.

Gas je poskupio od 1. septembra 4,4 odsto i košta 46,3 dinara po kubnom metru. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti