Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPogodak u reaktor imao bi katastrofalne posljedice

Pogodak u reaktor imao bi katastrofalne posljedice

MOSKVA, Rusija je danas saopštila da bi vojni udar na Siriju imao katastrofalne posljedice ukoliko bi projektil pogodio manji reaktor nedaleko od Damaska gdje se nalazi radioaktivni uranijum.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju /IAEA/ da izvrši hitnu procjenu rizika u vrijeme kada SAD razmatraju vojnu akciju da bi kaznili sirijsku vladu zbog navodnog hemijskog napada.

“Ukoliko bi bojeva glava, namerno ili slučajno, pogodila reaktor nedaleko od Damaska, posljedive bi bile katastrofalne”, ističe se u saopštenju ruskog MIP-a.

U saopštenju se navodi da bi obližnje oblasti bile kontaminirane visoko obogaćenim uranijumom i da bi, u slučaju sličnog napada, bilo nemoguće popisati sav nuklearni materijal, čime se sugeriše da bi mogao dospijeti u ruke onih koji bi mogli da to iskoriste za proizvodnju oružja.

Rusija je od sekretarijata IAEA zatražila da “hitno reaguje i da članicama te agencija iznese analizu rizika povezanog sa mogućim američkim udarima na reaktor i druga postrojenja u Siriji”. (Srna)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti