Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Sa Nijemcima potpisan Memorandum o razumijevanju

Sa Nijemcima potpisan Memorandum o razumijevanju

BIJELJINA, Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici Njemačkog društva za međunarodno-tehničku pomoć /GIZ/ potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva saradnju Bijeljine i GIZ-a na jačanju energetske efikasnosti.

Memorandumom je predviđena i saradnja na promociji obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

“Bijeljina je zadovoljna ovim činom”, rekao je Mićić nakon potpisivanja Memoranduma, navodeći da bi u narednom periodu zajedno sa GIZ-om trebalo da bude urađen niz aktivnosti u pogledu energetske efikasnosti.

Mićić očekuje da će Bijeljina, kao jedna od četiri opštine koje učestvuju u ovom projektu, uspjeti da u narednom periodu uradi sve da bi pojeftinile različite vrste goriva, ali i da bi se koristila alternativna energija.

“Korištenje prirodnih bogatstava, prije svega geotermalne vode koju Bijeljina posjeduje, doprinijeće energetskoj efikasnosti i ekonomski održivim projektima”, rekao je Mićić i dodao da grad treba da obezbijedi jedinicu odgovornu za upravljanje u ovoj oblasti, energetski menadžment, tehničku podršku i materijalne uslove.

Kompletnu obuku u vezi sa projektom racionalne iskorištenosti električne energije uradiće njemačko društvo GIZ.

Predstavnici tog društva istakli su važnost pitanja energetske efikasnosti u BiH, gdje se do sada 14 opština obavezalo da napravi energetski akcioni plan aktivnosti o smanjenju emisije ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine.

Broj opština potpisnica ovog sporazuma u BiH veći je nego u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji zajedno.

Predstavnici GIZ-a smatraju da je izazov kako do 2020. godine provesti planove i kako privući investitore, te postaviti prioritete na različitim nivoima.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti