Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti U Gradskoj toplani u Bijeljini remont djelimično završen

U Gradskoj toplani u Bijeljini remont djelimično završen

BIJELJINA, Gradska toplana u Bijeljini remontovala je dio postrojenja, a preostali posao biće urađen u narednoj sedmici kako bi grijanje moglo početi na vrijeme 15. oktobra, rekao je direktor “Toplane” Radomir Marjanović.

Marjanović je naveo da, ipak, ostaje potencijalna mogućnost pucanja ekranskih cijevi u kotlovima.

“Debljina stjenki kotlova je na, uslovno rečeno, zadovoljavajućem nivou, republički inspektor nam je dozvolio početak rada, ali sve to je na donjoj granici i postoji vjerovatnoća da dođe do kvara”, rekao je Marjanović.

On je naveo da je u remontu postrojenja do sada urađeno samo najnužnije i najneophodnije, bez čega se ne bi moglo ni pomisliti da se uđe u sljedeću sezonu.

“Dosad je saniran glavni dimnjak, zamijenili smo kompletne dimne kanale na kotlovima te uradili sanaciju bočnih ploča koje tokom sezone izgore”, rekao je direktor Gradske toplane.

Marjanović je istakao da je dosad urađeno onoliko posla koliko su dozvoljavala finansijska sredstva, da je grad dao dio subvencija, ali da su dugovanja korisnika ogromna i Toplanu su još u prošloj grijnoj sezoni dovela u negativno poslovanje.

On je dodao da je u Toplani neophodno uraditi izmjenu ekranskih cijevi ali to, kako kaže, zahtijeva sredstva koja su izuzetno velika i koja Toplana nema.

“Trenutno je u fazi servisiranje gradskih pumpi za vodu, što je dio redovnog remonta”, naveo je Marjanović.

On je rekao da sa jučerašnjim stanjem korisnici usluga grijanja Toplani duguju 237.000 KM, što je veliki iznos pred sezonu grijanja kad nastupaju nove obaveze za njih.

Marjanović je rekao da zbog toga trpe i radnici Toplane, ali i oni korisnici koji redovno izmiruju obaveze.

“Ugalj nismo platili ni za prošlu sezonu, a sad je u toku tender za nabavku nove količine. S tim, ipak, nećemo imati problema, ugalj će biti obezbijeđen”, rekao je Marjanović.

Za jednu sezonu grijanja bijeljinskoj Toplani potrebno je oko 5.000 tona uglja.

Gradska toplana zagrijava oko 70.000 metara kvadratnih prostora, od čega su veći korisnici Osnovna škola “Sveti Sava”, Dječje obdanište “Dragan i Zoran”, te Centar javne bezbjednosti Bijeljina a ostalo su manji korisnici – privatni lokali u kojima se ukupno zagrijava oko 8.000 metara kvadratnih prostora.

Cijena grijanja po kvadratu je 2,75 KM za fizička lica, u šta je uračunat PDV, a za pravna 5,80 KM, na bazi plaćanja od šest mjeseci.

Cijena nije mijenjana od 2010. godine, a građanima je ponuđena mogućnost da obaveze izmiruju i tokom cijele godine.

Grijanje u Bijeljini koristi između 1.200 i 1.300 korisnika.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti