Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEBRD nije više zainteresovan za projekat Kolubara B?

EBRD nije više zainteresovan za projekat Kolubara B?

BEOGRAD, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) saopštio je danas da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nije više zainteresovana za finansiranje Kolubara B termo centrale u blizini Kalenića.

“EBRD je danas potvrdila da nije zainteresovana za finansiranje Kolubara B termo centrale planirane snage 750 megavata koja bi trebalo da se gradi u blizini naselja Kalenić na samom rubu Tamnava zapad ugljenokopa u sklopu Kolubarskog rudarskog basena. Projekat promovišu ministarstvo energetike i životne sredine Srbije i Elektro privreda Srbije (EPS), a kao strateški partner u javnosti se govorilo o italijanskoj kompaniji EDISON”, navedeno je u saopštenju.

EBRD više ne razmatra projekat jer se preko dvije godine nije napredovalo sa njegovim razvojem u EBRD-ovom ciklusu projekata, napiminje se u saopštenju. Navedeno je, takođe, da će klijenti, EPS i EDISON, morati da dokažu da je projekat u skladu sa strategijom energetike EBRD-a i njenim novim mnogo strožim standardima, “što će u mnogome otežati učešće EBRDa u ovom projektu” .

CEKOR navodi da pozdravlja odluku EBRD jer se zalaže za iskorjenjivanje prljavih tehnologija, kao što je korišćenje lignita i uglja u proizvodnji električne energije i ističe da Srbija neće moći da ispuni svoje obaveze u priključivanju EU ako ne smanji emisije iz proizvodnje struje na 80 do 95 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zastite životne sredine Dejan Trifunović izjavio je danas da je to ministarstvo stavilo  znak pitanja na isplativost i održivost projekta Kolubare B, prije svega sa aspekta cijene struje koja će se proizvoditi u tom objektu i ekoloških rizika.

On je Tanjugu rekao da Ministarstvo energetike nema zvaničnu informaciju o tome da je EBRD odustao od finansiranja projekta, ali da ih ta informacija ne iznenađuje i dodao da  je zadatak Ministarstva da  kreira strategiju i da ne ulazi u komercijalne ugovore.

“Projekat Kolubare B treba gledati u  širem kontekstu razvoja energetike u narednom periodu. Mi smo uradili novi nacrt strategije razvoja energetike gdje smo koncipirali održivi razvoj energetike u narednih 25 do 30 godine. Zadovoljili smo evropske norme, imajući u vidu koji su nam kapaciteti potrebni i  da  ćemo imati liberalizovano tržište od 2015. godine”, rekao je Trifunović.

Shodno tome, kako je dodao, postoji lista prioritetnih  projekata, među kojima je Kolubara B, ali tako da taj projekat ima svoju alternativu

“Sam projekat moramo sagledavati u širom kontekstu , u kontekstu resursa koje imamo. Srbija se neće odreći fosilnih goriva, ali će napraviti jednu ravnotežu između fosilnih goriva, hidropotencijala i obnovljivih izvora energije”, rekao je on.

Kako je dodao, cijena megavat sata u postojećem projektu nije bila adekvatna, kao i činjenica da je projekat u značajnoj mjeri već odlagan.

Trifunović je podsjetio da je Kolubara B planirana jos 80-ih godina, a 90-ih  se zastalo sa radovima. Koncept je obnovljen  2007. godine, ali poslije toga nije ništa znacajno urađeno. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti