Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKina u kazahstanskom naftnom planu

Kina u kazahstanskom naftnom planu

PEKING, Kineski predsednik Sji Đinping potpisao je sporazum sa vlastima Kazahstana, kojim će Kina dobiti udio u ogromnom kazahstanskom naftnom projektu.Sporazum vrijedan pet milijardi dolara samo će povećati ionako već veliki uticaj Kine u toj poststovjetskoj zemlji, i blokirati pokušaje Indije da dobije udio u tom naftnom polju, koje je najveće sjvetsko otkriće nafte u posljednjih pet decenija, prenosi Rojters.

“Dvije zemlje su se dogovorile o kineskom učešću u razvijanju kazahstanskog nalazišta, izjavio je Đinping poslije razgovora sa kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim.

Među 22 sporazuma koja su postignuta tokom posete kineskog predsjednika Kazahstanu i čija je vrijednost oko 30 milijardi dolara, nalaze se i brojni naftni i gasni sporazumi.

Kazahstan će Kini prodati 8,33 odsto udjela u domaćem naftnom nalazištu za sumu od pet milijardi dolara, saopštili su za Rojters izvori iz kazahstanske vlade.

Prema ovom sporazumu, Kina će pomoći u obezbjeđivanju zajma od tri milijarde dolara za kazahstansku kompaniju KazMunajgas, kako bi pomogla toj kompaniji da finansira drugu fazu razvoja naftnog nalazišta, koja bi trebalo da počne od 2020. godine.

Kina je već uključena u više naftnih projekta u toj resursima bogatoj zemlji, koja je pet puta veća od Francuske, ali ima populaciju od samo 17 miliona stanovnika. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti