Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGazprom naftovodom povezuje Rumuniju sa Srbijom

Gazprom naftovodom povezuje Rumuniju sa Srbijom

BEČ, Konzorcijum koji se sastoji iz dva rumunska i dva srpska preduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dvije zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik “Virtšaftsblatd”.

Konzorcijum čine sa rumunske strane “Conpet” i “Oil Terminal”, a sa srpske “NIS” , koji je u vlasništvu Gazprom-a i “Transnafta”.
Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdijevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.Trenutno postoji naftovod između Konstance i rumunskog grada Pitesti.

Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona evra, sistemom naftovoda biće povezane dvije zemlje, prenose agencije.
Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosljeđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Brodu u BiH.

Novi krak naftovoda biće dio panevropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta.

Najveći dio naftovoda ide preko rumunske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udjela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer “Konpet-a”.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunija je već osnovala preduzeće koje će se baviti realizacijom projekta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti