Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaRadojičić: "HE na Drini" najprofitabilnije preduzeće u sistemu Elektroprivrede

Radojičić: “HE na Drini” najprofitabilnije preduzeće u sistemu Elektroprivrede

VIŠEGRAD, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je danas da je preduzeće “Hidroelektrane /HE/ na Drini” najprofitabilnije i najuspješnije preduzeće u sistemu Elektroprivrede Srpske.

Radojičić je tokom današnje posjete HE “Višegrad” istakao da je, osim ostalih investicija, u “HE na Drini” u toku provođenje najvećeg projekta od izgradnje višegradske elektrane, koji se odnosi na rješavanje problema curenja vode ispod pregradne brane hidrocentrale.

On je naveo da je ovaj projekat vrijedan 22 miliona KM i da će biti završen do polovine iduće godine.

“Od poslovanja višegradske HE zavise i budžeti pet opština u gornjem Podrinju, kojima preduzeće `HE na Drini` uplaćuje rentu kao naknadu za akumulacijom potopljeno poljoprivredno zemljište”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da se ova sredstva, prema zakonima, ne mogu trošiti na plate u administracijama, već isključivo za razvojne opštinske projekte.

“Interes Vlade Republike Srpske jeste da kompletna Elektroprivreda Srpske bude profitabilna i da permanentno proširuje i povećava svoju vrijednost”, istakao je Radojičić.

On se osvrnuo i na strateški ugovor sa italijanskim partnerima i Srbijom u izgradnji hidroelektrana na srednjem toku rijeke Drine, kao i na to da Vlada Srpske traži način da li da samostalno ili sa strateškim partnerima gradi hidroelektrane kod Foče.

“Cilj Vlade Republike Srpske nisu nikakve promjene u smislu vlasničke strukture u sistemu Elektroprivrede Srpske, koja mora pripadati Republici”, rekao je Radojičić.

Direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić informisao je Radojičića o poslovanju ove firme i proizvodnji struje u ovoj godini, istakavši da je do sada 24 odsto prebačen rebalansirani plan proizvodnje na višegradskoj elektrani.

On je rekao da je na sastanku sa Radojičićem bilo riječi i o kupovini nove poslovne zgrade od Andrićgrada, čiju procjenu vrijednosti trenutno vrše najeminentniji stručnjaci.

“Kada procjena bude gotova, rukovodstvo Elektroprivrede Srpske kupiće zgradu u Andrićgradu, tako da će radnici ove firme, /`HE na Drini`/ konačno poslije 24 godine rada u barakama preći u normalan poslovni prostor”, dodao je Lakić.

Radojičić će, nakon sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Slavišom Miškovićem, posjetiti Andrićgrad.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti