Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzgradnja kogenerativnih postrojenja u Srbiji

Izgradnja kogenerativnih postrojenja u Srbiji

BEOGRAD, Vlada Srbije potpisala je Memorandum o razumijevanju sa italijanskom kompanijom “Gemo” o izgradnji kogenerativnih postrojenja u Srbiji, koji predviđa mogućnost investiranja od oko 100 miliona evra.

Memorandum su potpisali ministar energetike, razvoja i zaštite životne Srbije Zorana Mihajlović i član borda direktora italijanske kompanije “Gemo” Aldo Bevilakva.

Predviđena je izgradnja ovih energetskih postrojenja po modelu javno-privatnog partnerstva – saopšteno je iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne Srbije.

Ukupna instalisana snaga kogenerativnih postrojenja predviđenih Memorandumom iznosi 75 megavata električne i 65 megavata toplotne energije.

“Nakon urađenih tehničkih i ekonomsko-finansijskih procjena očekujem da dobijemo održive projekte, uz razuman period za vraćanje ulaganja od maksimalno 10 godina”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da bi realizacija ovih projekata označila početak izgradnje kogenerativnih postrojenja u Srbiji, povećanje energetske efikasnosti velikih potrošača energije u javnom sektoru, uz istovremeno promovisanje javno-privatnog partnerstva kao modela ulaganja u oblast energetike.

Poslije današnjeg potpisivanja Memoranduma italijanska kompanija će početi sa pripremom građe za studije, koje treba da definišu ekonomsku i socijalnu održivost projekta, te prijedlog upravljačke strukture preduzeća u javno-privatnom partnerstvu.

Realizacija ove investicije zavisila bi od rezultata analiza koje će provesti investitor o mogućnostima razvoja novih kombinovanih centrala u partnerstvu sa Kliničkim centrom Srbije, Aerodromom “Nikola Tesla”, Javnim komunalnim preduzećem “Novi Sad plant”, Gradskom bolnicom – Zrenjanin i Javnim preduzećem “Grejanje” – Pančevo.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti