Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte u padu

Cijena nafte u padu

BANGKOK, Cijena nafte u Njujorku danas je u padu, nakon što je američki predsjednik Barak Obama od kongresmena zatražio da odgode glasanje o odobrenju upotrebe vojne sile protiv Sirije.

Obama je u televizijskom obraćanju rekao da želi da Siriji da šansu da preda hemijsko naoružanje prije nego što od Kongresa zatraži saglasnost za intervenciju u toj zemlji.

Cijene nafte bile su u porastu u protekle dvije sedmice, poslije Obaminog poziva na vojnu akciju protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na, kako Bijela kuća navodi, smrtonosni hemijski napad izvršen na civile u predgrađima Damaska 21. avgusta.

Iznenadno saopštenje Sirije da će prihvatiti ruski prijedlog da preda arsenal hemijskog naoružanja pod međunarodnu kontrolu otvorilo je mogućnost za pronalaženje rješenja krize i smanjenje tenzija na tržištu nafte.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, ali trgovci crnim zlatom strahuju od mogućnosti proširenja sukoba, čime bi mogla biti ometena proizvodnja i prevoz nafte sa Bliskog istoka.

U Njujorku je cijena nafte pala za 33 centa i sada je 107,06 dolara po barelu.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 8 centi i iznosi 111,43 dolara po barelu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti