Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNorvežani će ipak graditi MHE na Bosni

Norvežani će ipak graditi MHE na Bosni

BANJALUKA, Projekat koncesione izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Bosni, koji je Vlada RS još prije šest godina dodijelila norveškoj kompaniji “Technor Energy”, konačno bi mogao biti pomjeren sa mrtve tačke.

Naime, ključni problem koji je 2011. godine zakočio realizaciju projekta procijenjene vrijednosti 250 miliona evra bile su razmirice između većinskih i manjinskih akcionara kompanije “Technor Energy”.

Iako su postojale spekulacije da je posao sa Norvežanima definitivno propao, oni su međusobne nesuglasice, ipak, nedavno riješili podjelom dobijenih šest koncesionih lokacija za izgradnju hidroenergetskih objekata na potezu od Doboja do Modriče.

Na osnovu postignutog sporazuma manjinski akcionari “Technor Energyja” osnovali su firmu “Technor Hydro 2”, koja će preuzeti realizaciju tri od šest malih hidroelektrana (MHE) na Bosni.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS potvrdili su da je Komisija za koncesije dala saglasnost, a Vlada RS odobrila prenos koncesionih ugovora za izgradnju MHE Cijevna 1, Cijevna 2 i Doboj sa firme “Technor Energy” na “Technor Hydro 2”.
Preostala tri koncesiona ugovora za MHE Cijevna 4, Cijevna 5 i Cijevna 6 realizovaće “Technor Energy”.

U kompaniji “Technor Energy” kazali su “Nezavisnim” da će odluku o investiranju u projekat u RS donijeti ukoliko finansijeri budu zadovoljni postignutim pravnim okvirom sa Vladom RS u vezi s ugovorom o koncesiji.

“Kada se donese takva odluka, onda početak izgradnje predstavlja samo pitanje logističkih i praktičnih radova”, izjavio je Roar Hausner, predsjednik Uprave “Technor Energyja”.

Komentarišući dosadašnje aktivnosti na projektu, Hausner je rekao da je proces eksproprijacije zemljišta skoro završen, da je projekat usaglašen sa koridorom 5c i autoputem Banjaluka – Doboj, dok obnavljanje ostalih dozvola, prema njegovim riječima, predstavlja samo formalnosti.

Regulatorna komisija za energetiku RS je u maju ove godine odbacila zahtjev Norvežana za izdavanje dozvole za izgradnju MHE Cijevna 1, Cijevna 2 i Cijevna 4, kao nepotpun.

Kako su naveli, ekološka dozvola i procjena uticaja na životnu sredinu izdate su za instalisanu snagu elektrana, koja je manja od snage navedene u aneksu Ugovora o koncesiji i zahtjevu (11,5 umjesto 14,1 megavata). Takođe, urbanistička saglasnost, odnosno lokacijski uslovi, su takođe izdati za manju instalisanu snagu, a istekao im je i rok važenja, te kao treći razlog navode da su koncesionar u ugovoru o koncesiji i podnosilac zahtjeva različita pravna lica.

Norvežani kažu da se u realizaciji koncesija najdalje otišlo na lokacijama MHE Cijevna 1 i Cijevna 2, za koje očekuju da će prve biti građene.
“Za njih se, takođe, mora čekati finaliziranje Cijevne 3, koja je pod nadležnošću preduzeća ‘Elektrodoboj’. Prema našim saznanjima, oni su počeli intenzivno raditi na sprovođenju svojih projektnih aktivnosti”, dodao je predsjednik Uprave “Technor Energyja”.

Preduzeće “Elektrodoboj” ranije je najavilo da će tender za izvođača građevinskih radova za MHE Cijevna 3 raspisati početkom 2014. Građevinske radove i nabavku opreme finansiraju iz zajma njemačke razvojne banke KfW od 50 miliona evra, dok će dio sredstava za uređenja korita rijeke Bosne i izgradnju objekta obezbijediti iz vlastitih izvora. Nezavisne novine

2 KOMENTARI

  1. Ma ovo je samo obična zajebancija i muljaža. Evo link firme koja treba gradite 3 MHE za 150 Mil EUR http://www.fixitdata.net
    A ovo je link od druge firme koja izgleda malo bolje ali nije aktualizirana od 2011. godine (baš su bili aktivni) http://www.technorenergy.no
    Uz to ova druga firma ima sjedište u običnom skladištu.
    Tekst je svakako nebulozan i kada ga se pažljivo pročita ne zna se ko će, kada i da li uopšte graditi išta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti