Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMihajlović: Obavezno reformisati "Srbijagas"

Mihajlović: Obavezno reformisati “Srbijagas”

BEOGRAD, Ministar energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će, bez obzira na opstrukcije i prepreke, javno preduzeće “Srbijagas” biti reformisano, jer je to jedini način da potrošači imaju stabilnost u snabdijevanju gasom, a zemlja efikasnu kompaniju.

“Ocjena rada Srbijagasa nije pitanje ličnog odnosa, niti bilo koje političke stranke. Stanje u ovom javnom preduzeću jeste alarmantno”, rekla je Mihajlović u intervjuu za najnoviji “Svedok”.

“Zbog toga sam pripremila Plan finansijske i organizacione konsolidacije JP “Srbijagas” i ma koliko bilo opstrukcija i prepreka, sigurna sam da više nije moguće vratiti se na staro”, istakla je Mihajlović, dodajući da joj je želja da taj proces bude sproveden što prije, u interesu svih.

“Svako ko je pročitao finansijski izvještaj tog preduzeća za prošlu godinu i nalaze Državne revizorske institucije može sam da zaključi da je ono u ozbiljnim problemima”, navela je Mihajlović.

Srbijagas je u prošloj godini imao gubitak od 35,11 milijardi dinara, a za godinu dana izgubio je 96 odsto vrijednosti kapitala, koji je smanjen sa 38,13 milijardi dinara na 1,36 milijardi dinara, precizirala je Mihajlović.

“Kao resorni ministar, ali i kao neko ko se čitavu karijeru bavi energetikom, ne vidim razlog da sa takvim rezultatima treba da hvalim rad poslovodstva Srbijagasa”, poručila je Mihajlović.

Ovo preduzeće ima oko milijardu evra duga, od čega je više od polovine te sume opterećeno državnim garancijama, a od njega se očekuje da u nekoliko narednih godina realizuje kapitalne projekte vrijedne više od milijardu evra, rekla je Mihajlović.

“Toliki gubici i dugovanja svakako nisu preporuka za saradnju s nekom firmom, bez obzira na to da li je partner firma iz Rusije, Njemačke, SAD ili bilo koje druge zemlje. Zar zaista neko misli da Rusi, ili bilo ko drugi, žele za partnera firmu koja nije u stanju da ispoštuje nijedan ugovor, jer joj to finansijsko stanje ne dozvoljava?”, upitala je Mihajlović.

Upravo primjer Srbijagasa jasno pokazuje da profesionalizacija nije u potpunosti sprovedena u Srbiji, ali nije bilo ni moguće za jednu godinu, jer je to proces, zaključila je Mihajlović.

Mogućnosti saradnje sa Kinezima, u oblasti energetike

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom kineske “Norinko korporacije“ o mogućnostima saradnje u oblasti elektroenergetike na realizaciji prioritetnih projekata u toj oblasti.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva ekonomije, sa predstavnicima kineske kompanije razmatrani su tehnički aspekti i modeli finansiranja izgradnje Hidroelektrane Djerdap tri, a ministarka Mihajlović uručila im je knjigu prioritetnih projekata u oblasti energetike, zaštite životne sredine i odbrane.

“Norinko korporacija“, koja u svom sastavu ima zasebnu kompaniju koja se bavi realizacijom infrastrukturni projekti u inostranstvu, posebno je zainteresovana za projekat reverzibilne hidroelektrane Djerdap tri.

Na sastanku je dogovoreno da se nakon detaljnijeg upoznavanja kineske strane sa projektima, nastavi dijalog o mogućoj saradnji na izgradnji energetskih objekata u Srbiji. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti