Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSirijska kriza ne ugrožava "Južni tok"

Sirijska kriza ne ugrožava “Južni tok”

BEOGRAD, Gasovod “Južni tok”, koji će proći i kroz Srbiju, nije ugrožen trenutnom krizom u Siriji, rekla je minstar energetike Srbije Zorana Mihajlović.
Ona je navela da sirijska kriza pokazuje koliko je “Južni tok” potreban Evropi kao alternativni put za snadbijevanje gasom, jer bi svi drugi gasovodi prelazili preko trusnih područja.

Mihajlovićeva je istakla za RTS da je “Južni tok” jedina sigurna opcija i da će donositi 60 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

“Možemo da kažemo da to što se dešava u Siriji utiče pozitivno na to da se izgradi `Južni tok`”, rekla je Mihajlovićeva, navodeći da Evropa sada prvi put ima potrebu za gasovodom kao što je “Južni tok”.

Ona je rekla da će EU i čitavoj Evropi do 2020 i 2025. godine biti potrebno dodatnih 100 milijardi kubnih metara gasa, a da će samo Turskoj biti potrebno dodatnih 40 milijardi kubika.

“Ozbiljno je pitanje odakle oni taj gas mogu da dobiju. Mogu da dobiju eventualno iz Alžira, Egipta, Nigerije. Ali, pošto je to trusno područje, pitanje je da li zaista mogu da imaju energetsku bezbednost”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da bi kao alternativa možda bio gasovod iz Katara preko Saudijske Arabije do Turske i Evrope, ali i to je problem zbog sirijske krize.

Mihajlovićeva je napomenula da gradnja dionice “Južnog toka” kroz Srbiju treba da počne krajem godine i dodala da pripreme teku po planu.

“Država i Ministarstvo energetike su pripremili sve što je potrebno da počne gradnja `Južnog toka` u Srbiji. Doneli smo Zakon o eksproprijaciji, pravilnike, izdvojeno je iz budžeta dovoljno za eksproprijaciju. Sve uslove koje je država trebalo da obezbedi, to je pripremljeno”, navela je ona.

Mihajlovićeva je uvjerena da će do kraja godine početi izgradnja “Južnog toka” kroz Srbiju.

“Da li će to da bude kompresorska stanica ili deo gasovoda, to će `Srbijagas` zajedno sa Ministarstvom da dogovori. Nakon toga, možemo da govorimo o dinamici koju moramo da uskladimo sa našim ruskim partnerom, jer je nosilac celog projekta kompanija `Južni tok` u kojem Srbija ima 49 odsto učešća”, navela je ona.

Gasovod “Južni tok” treba da prođe kroz Srbiju, a jedan krak će biti izgrađen i prema Republici Srpskoj. (Srna)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti