Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŽeljezara Smederevo nije ispunila plan

Željezara Smederevo nije ispunila plan

SMEDEREVO, Protekla tri mjeseca Željezara Smederevo, koja je krajem aprila počela da radi posle devetomesečne pauze, radila je u otežanim uslovima.

Razlog su teškoće oko obezbjeđivanja novca za kontinuiranu proizvodnju, zbog čega je Visoka peć 2 proizvodila 48.000 tona mesečno, umjesto planiranih 70.000, pišu Novosti.

Kako saznaju “Novosti“, Željezara je do sada obezbijedila 66 miliona evra iz kredita za proizvodnju do kraja godine. Takođe, za 42 miliona evra obezbjeđeni su akreditivi za odloženo plaćanje sirovina dobavljačima i to na period od 90 dana. Ugovori sa dobavljačima sirovina potpisani su na duži vremenski period, i to po cijenama nižim nego od onih koje su plaćane u prethodnom periodu. Ovo će značiti mnogo, kažu ovde, jer su sirovine dosad plaćane avansno.

Da li će septembarski plan biti ispoštovan, nije bilo moguće i provjeriti kod menadžmenta Žejlezare, gde je “Novostima“ rečeno da “trenutno nisu u mogućnosti da odgovore na naša pitanja“ o proizvodnji do kraja godine.

Svi gotovi proizvodi isporučeni su kupcima u skladu sa potpisanim ugovorima, pa je time domaće tržište u potpunosti snabdeveno čelikom, a ostatak proizvoda je izvezen, tvrde u čeličani. Na poslu je svih 5.000 radnika. (Novosti)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti