Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte mješovita nakon dobrih vijesti iz Kine

Cijena nafte mješovita nakon dobrih vijesti iz Kine

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros bile mješovite, uprkos dobrim vijestima iz kineskog prerađivačkog sektora, koje su podgrijale nade da će porasti tražnja u zemlji koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 104,78 dolara za barel, odnosno tri centa više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, dok je, sa druge strane, nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila dva centa, na 109,20 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Globalni bankarski gigant HSBC saopštio je da je njegov preliminarni indeks menadžera nabavke u kineskom prerađivačkom sektoru i septembru porastao na 51,2 sa 50,1 poen iz avgusta, što je najviši nivo od marta, kada je indeks iznosio 51,6 poena. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

“Postoji optimizam oko tražnje sirove nafte u Kini, pogotovo zbog toga što kineska vlada pruža podršku tržištu novca i omogućava kompanijama da uspješnije posluju”, rekao je Frans presu tržišni analitičar firme CMCmarkets iz Singapura Keni Kan.

Kineske vlasti oklijevaju sa pokretanjem mjera većeg obima, ali su krajem jula najavile određene mjere za pokretanje privrede, uključujući smanjenje poreza za male kompanije i ohrabrivanje izgradnje željeznice.

Investitori takođe pomno prate situaciju u Siriji, nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio SAD da ucijenjuju Rusiju kako bi dala podršku oštroj rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) protiv Sirije.

Vašington i Moskva su postigli dogovor o uništenju sirijskog hemijskog oružja, čime je izbjegnut napad zapada na Siriju, međutim, komentari Lavrova ukazuju da još uvijek nije sve riješeno oko Sirije na nivou UN, rekao je Kan. Investitori su zabrinuti da bi eventualna vojna akcija u Siriji mogla destabilisati naftom bogat Bliski istok i dovesti do skoka cijena nafte. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti