Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostFond za zaštitu životne sredine FBiH i UNDP nastavljaju projekte energetske efikasnosti

Fond za zaštitu životne sredine FBiH i UNDP nastavljaju projekte energetske efikasnosti

SARAJEVO, Potpisivanjem Ugovora o sufinansiranju između Fonda za zaštitu životne sredine FBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), najavljene su daljnje aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, prvenstveno u sektoru zgradarstva.

Fond za zaštitu životne sredine FBiH i UNDP tokom 2014. godine planiraju uvođenje informacijskog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima (EMIS) u više od  400 javnih objekata (obrazovnih institucija, bolnica, zgrada opština, itd.), uključujući i zgradu Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH. EMIS je web aplikacija kojom se do danas prati potrošnja energije i vode u više od 500 objekata širom BiH.

U narednim sedmicama, Fond i UNDP će u 11 javnih objekata u Federaciji BiH provesti detaljni energetski pregled, te će na osnovu rezultata i procjene mogućnosti ušteda biti sprovedene infrastrukturne mjere energetske efikasnosti u vrijednosti od 400,000 KM na najmanje dva objekta.

Tokom 2014. godine će se provesti više od 30 detaljnih energetskih pregleda i realizovati mjere povećanja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije za objekte sa najvećim ekonomskim, energetskim, okolinskim i društvenim značajem. Takođe, Fond i UNDP će nastaviti sa aktivnostima informisanja javnosti o prednostima energetske efikasnosti.

Cilj saradnje Fonda za zaštitu životne sredine FBiH i UNDP-a  jeste dugoročna i održiva izgradnja i jačanje kapaciteta ovog fonda. Fondu za zaštitu životne okoline Federacije BiH ova će saradnja omogućiti da još bolje ispunjava svoju osnovnu ulogu ulaganja u aktivnosti na ostvarenju politika i ciljeva zaštite životne sredine u Federaciji BiH i tako značajno doprinese unapređenju stanja životne sredine u Bosni i Hercegovini.

Razvojni program Ujedinjenih nacija je do danas u saradnji sa entitetskim, kantonalnim i lokalnim vlastima realizovao 38 projekata ukupne vrijednosti 3,8 miliona US dolara, koji su domaćim institucijama omogućili ukupnu godišnju uštedu od oko 700,000 US dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti