Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija nakon dogovora SAD i Rusije oko Sirije

Nafta jeftinija nakon dogovora SAD i Rusije oko Sirije

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros pale, nakon dogovora SAD i Rusije oko nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o uništenju sirijskog hemijskog oružja, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 102,71 dolar, odnosno 32 centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 13 centi na 109,08 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Savjet bezbjednosti bi danas mogao da glasa o nacrtu rezolucije o uništenju sirijskog hemijskog oružja, nakon što su svjetske sile sinoć postigle dogovor o tome. Nacrtom rezolucije nije predviđeno da odmah budu uvedene mjere protiv Sirije zbog napada hemijskim oružjem prošlog mjeseca u predgrađu Damaska, ali su predviđene sankcije poslije novog glasanja, ako ne bude poštovan plan o razoružavanju.

Investiori su bili zabrinuti da bi eventualni napad SAD na Siriju, kao reakcija na navodnu upotrebu hemijskog oružja, mogao izazvati širi sukob na naftom bogatom Bliskom istoku.

Na pad cijena nafte uticalo je i otopljavanje odnosa između zapada i Irana, nakon dogovora da se sporazum o spornom nuklearnom programu Teherana postigne u roku od godinu dana. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti