Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMiler i Bajatović o početku gradnje "Južnog toka"

Miler i Bajatović o početku gradnje “Južnog toka”

BEOGRAD, Predsjednik UO “Gazproma” Aleksej Miler i generalni direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović dogovorili su se da se ubrza postupak za pravovremeno dobijanje građevinskih dozvola.

Predsjednik Upravnog odbora “Gazproma” Aleksej Miler i generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović dogovorili su se na današnjem radnom sastanku da se ubrza postupak za pravovremeno dobijanje građevinskih dozvola, kako bi radovi na izgradnji dionice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju počeli u decembru 2013.godine.
Tokom sastanka u Sočiju, Miler i Bajatović su razgovarali i o trenutnom statusu projekta “Južni tok” u Srbiji i konstatovano je da je u ovoj fazi završen rad na projektovanju i na procedurama za planiranje korišćenja zemljišta, kao i procjena uticaja gradnje gasovoda na životnu sredinu, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

U razgovoru su razmotrene perspektive unapređenja razvoja dvije kompanije u snabdijevanju ruskim gasom, njegovog podzemnog skladištenja, kao i mogućnosti implementacije zajedničkih projekata u oblasti elektroprivrede, saopšteno je iz “Gasproma”.
U 2012. godini grupa “Gasprom ” je Srbiji isporučio 1,9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa .
Transport , distribuciju i skladištenje prirodnog gasa na teritoriji Srbije bavi se Javno preduzeće ” Srbijagas ” .
U cilju da diverzifikacije izvoznih pravaca prirodnog gasa OAO “Gasprom” gradi gasovod preko Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope -” Južni tok”.
U cilju izgradnje kopnenog edla projekta potpisani su međudržavni sporazumi sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Hrvatskom.
U novembru 2009. godfine osnovana je zajednička kompanija “Južni tok Srbija AG”, u kojem je ucecšće OAO “Gasproma” 51 odsto, a JP ” Srbijagasa” – 49 odsto.
U oktobru 2012. donijeta konačna investiciona odluka o projektu “Južni tok” na teritoriji Srbije, a u februaru 2013. Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnom interesu i usvojila posebne procedure eksproprijacije i dobijanje dozvola za izgradnju “Južnog toka”.
U martu 2013. godine potpisan dugoročni ugovor o snabdijevanju ruskim gasom u Republici Srbiji u iznosu do 1,5 milijardi kubnih metara a gasa godišnje, u narednih 10 godina.
Transport prirodnog gasa će se obavljati postojećom maršrutom, a u budućnosti -gasovodom “Južni tok”. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti