Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEnergetska stabilnost kao uslov razvoja

Energetska stabilnost kao uslov razvoja

NOVI SAD,  Na ovogodišnjem energetskom Forumu u Novom Sadu u dvodnevnom radu učestvovalo je više od 400 pojedinaca, 50 kompanija i prezentovano je 60 najuspješnijih tehnoloških rješenja u oblasti čistih energetskih tehnologija.
Svojim izlaganjima, Zorana Mihajlović, ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije, Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije Bosne i Hercegovine, Majkl Devenport. šef kancelarije Evropske unije u Srbiji, Ljubomir Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije, Peter Vajda, predstavnik Energetske zajednice, ambasadori Austrije, Mađarske, Belgije i Finske, su na plenarnoj sjednici otvaranja Foruma izložili ocjene sadašnjeg stanja energetike u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope i dali svoja viđenja i projekcije daljeg unapređenja zajedničke energetske stabilnosti i bezbjednosti.
Ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović je posebno potencirala značaj Foruma kao institucije koja na visokostručan i nezavisan način potencira ključne probleme i predlaže suštinska dugoročna rješenja, potvrđena u praksi visokorazvijenih zemalja koja su primjenljiva u našim uslovima. Takođe, Mihajlovićeva je istakla i da je u protekloj godini pokrenut čitav niz strateških procesa – od finalizovanja zakonske regulative kao osnove za intenziviranje investicija u oblasti energetike, do stvaranja realnih uslova za poboljšanje energetske efikasnosti i podizanja opšte društvene svesti o potrebi postupanja sa energijom kao najdragocjenijim nacionalnim resursom. Istovremeno, podvukla je i značaj aktivnosti Srbije u Energetskoj zajednici u toku ove godine, kada Srbija njom i predsjedava.
U uvodnom izlaganju, predsjedavajući Foruma Tihomir Simić je istakao da briga za energetsku bezbjednost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja svih onih koji sa strepnjom gledaju na izazove budućnosti. Simić je naglasio da je ispunjenje radnih ciljeva ovogodišnjeg Foruma, kao mjesta sa koga se stojeći na objektivno procjenjenoj sadašnjosti može vidjeti, a nadamo se i dotaknuti budućnost – zadatak svima koji žele energetski jaku i stabilnu Srbiju.
Zajednički stav učesnika je da energetsku bezbjednost Srbije treba graditi na strategiji budućnosti identičnoj onoj, na osnovu koje članovi velike porodice evropskih naroda već decenijama žive, pri čemu se moraju stvoriti neophodni preduslovi na kojima će svi građani moći da kreiraju i obezbjede dio sopstvene održive i bolje sutrašnjice. Energija, kao glavni pokretač i održavalac svega što predstavlja život i materiju, nema alternativu, moglo se čuti na Forumu, a njena su suprotnost samo nematerijalno i neživotno. Upravo zbog toga i Srbija u oblasti energetike ubrzano mora načiniti ključne korake – od izvršenja postavljenih ciljeva svoje spoljne, unutrašnje i energetske politike, do ustanovljavanja državnog sistema legitimnog i atraktivnog za međunarodnu saradnju, investicije i integracije u globalnim tržišnim procesima.
Odlična organizacija
Međunarodni energetski forum nastao je 2007. kao zajednička ideja i inicijativa Instituta za evropske poslove INEA iz Diseldorfa i njegovih kopredsedavajućih Tihomira Simića i Ive Vajgla, sa ciljem da se na prostoru ovog dijela Evrope ustanovi autoritativna institucija, koja bi bila pokretač novih ideja i progresivno se bavila razvojem energetskog sektora u domenu obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i čistih tehnologija. Učesnici su ovogodišnji Forum ocijenili kao izuzetno uspešan i odlično organizovan događaj. Danas

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti