Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMađarska želi nacionalizovati plinske i komunalne kompanije

Mađarska želi nacionalizovati plinske i komunalne kompanije

BUDIMPEŠTA , Mađarsko plinsko poslovanje njemačkog energetskog diva E.ON-a ponovo će sutra / 30. septembra/  prijeći u državne ruke, izjavila je za javni radio Kossuth ministar razvoja Zsuzsanna Nemeth.
Nakon što se trgovački i skladišni odjeli vrate u ruke države, vlada će moći pregovarati o cijenama i uticati na uvoz prirodnog plina, kazala je Nemeth. Ona je dodala  da bi i državna energetska kompanija MVM trebala poslovati na neprofitnoj osnovi.
Prije sedam dana premijer Viktor Orban objavio je da vlada pregovara o nacionalizaciji šest ili sedam komunalnih preduzeća u sklopu nastojanja da snizi cijene energije i podrži posustalu privredu. Glavni igrači u mađarskom sektoru komunalnih usluga prema Reutersu uključuju njemačke E.ON i RWE, francuske EDF i GDF Suez i italijanski Eni. Nijedna od tih kompanija nije prošle sedmice željela komentiarisati Orbanovu informaciju o otkupu.
Mađarski je premijer takođe kazao da bi odgovarajući prijedlog zakona mogao biti upućen u parlament u proljeće, iako nije jasno može li biti i prihvaćen prije izbora koji bi trebali biti održani u aprilu ili maju. Mađari prema Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u poređenju sa primanjima. On podsjeća da su u SAD-u cijene energije otprilike za trećinu niže nego u Evropi.
Vlada je u januaru smanjila cijene komunalnih usluga za domaćinstva za 10 odosto a u međuvremenu je najavila i dodatno smanjenje cijene grijanja u novembru.  HRT

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti