Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija zbog nervoze od moguće blokade vlade SAD

Nafta jeftinija zbog nervoze od moguće blokade vlade SAD

NJUJORK/LONDON, Cijena nafte je danas pala, usljed nervoze koju je prouzrokovala “bitka” rukovodstva SAD oko federalnog budžeta, kako bi se izbjegla djelimična blokada američke vlade.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 101,55 dolara, odnosno 1,32 dolara manje nego na kraju prošlonedjeljenog poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 87 centi na 107,76 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Vlada SAD će sutra dostići svoju zakonom propisanu gornju granicu duga, a ukoliko Kongres ne podigne postojeću granicu, vlada neće biti u stanju da plati sve svoje račune, a oko 800.000 od 2,1 miliona zaposlenih u američkoj administraciji ostaće kod kuće.

Trajno rješenje ovoga problema djeluje daleko, jer su Bijela kuća i republikanci još uvijek oštro podijeljeni oko kresanja potrošnje i drugih ključnih budžetskih pitanja.

“Ekonomija će usporiti, povjerenje će pasti, a sve to će uticati na tražnju nafte”, izjavio je analitičar kompanije IG iz Melburna, Ejven Lukas. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti