Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠel počinje istraživanje nafte u BiH u jesen 2014.

Šel počinje istraživanje nafte u BiH u jesen 2014.

SARAJEVO, Međunarodna naftna i gasna kompanija Šel eksplorejšen kompani B.V (Shell Exploration Company B.V), sa sjedištem u Holandiji, završila je sve neophodne analize i zvanično dostavila pismo namjere da uđe u pregovore za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte u Federaciji BiH.

Ovo je novinarima potvrdio federalni ministar energije, rudarstva i indusutrije, Erdal Trhulj, nakon sastanka Komiteta za praćenje realizacije memoranduma koji je Vlada FBiH potpisala sa ovom kompanijom prije dvije godine, piše Oslobođenje.

“Vladi FBiH predložićemo produžetak memoranduma za godinu dana, s obzirom na to da pregovori za dodjelu koncesije, u skladu s važećim  zakonom i iskustvom u svijetu, traju od šest do devet mjeseci”, rekao je Trhulj.

On je istakao da je dodatno vrijeme potrebno kako bi Vlada donijela odluku o strateškom interesu za područje Dinarida, i kako bi se odabrala konsultantska kuća sa iskustvom koja će u ime Vlade pregovarati.

Uspješno zaključivanje pregovora otvorilo bi mogućnost da Šel u jesen naredne godine otvori firmu u Sarajevu i pokrene radove na istraživanju i eksploataciji.

Vlada FBiH i međunarodna naftna i gasna kompanija Šel potpisale su u novembru 2011. dvogodišnji memorandum o razumijevanju, koji predviđa istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na području ovog entiteta, ali se čekalo na usvajanje zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa koji je usvojen 13. septembra ove godine, čime je Federacija otvorila vrata Šelu u BiH.

Memorandumom je dogovoreno da Šel, ukoliko pronađe zalihe nafte i gasa, počne eksploataciju rezervi 2015. godine.
Šel je zainteresovan za naftne bušotine na prostoru Dinarida, odnosno od Bihaća, preko Livna, sve do Mostara i Neuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti