Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti U RS struja neće poskupjeti, cijene zimske

U RS struja neće poskupjeti, cijene zimske

TREBINJE, U Republici Srpskoj, za sada, struja neće poskupjeti, ali će potrošači u narednih pola godine električnu energiju plaćati po zimskoj tarifi, odnosno po većoj cijeni nego u ljetnom periodu.

Portparol Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Jelena Prtilo potvrdila je da nijedno elektroenergetsko preduzeće nije podnijelo zahtjev za promjenu cijene električne energije, odnosno za pokretanje tarifnog postupka pred tom komisijom.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj trenutno su na snazi cijene električne energije koje važe od 1. januara 2010. godine, a utvrđene su nakon sprovedenog tarifnog postupka.

Iako struja neće poskupjeti, potrošači će od 1. oktobra ove do 31. marta sljedeće godine električnu energiju plaćati po zimskoj tarifi, zbog uobičajene promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova.

“Kilovat električne energije za domaćinstva u zimskoj tarifi je 7,05 feninga po kilovatu za noćnu potrošnju, umjesto 5,41 feninga koliko je koštala ljeti, dok će za dnevnu potrošnju kod dvotarifnih brojila plaćati 14,10, umjesto 10,83 feninga”, navode u Regulatornoj agenciji.

Cijena kilovata električne energije za jednotarifna brojila u narednih pola godine biće 11,72 feninga, dok je ta cijena u periodu nižih sezonskih tarifnih stavova bila 9,02 feninga.

Veći dnevni tarifni stavovi primjenjuju se od 6.00 do 22.00 časa za radne dane u sedmici za zimsko računanje vremena, odnosno od 7.00 do 23.00 časa za ljetno računanje vremena.

Manji dnevni tarifni stavovi primjenjuju se od 22.00 do 6.00 časova narednog dana za radne dane u sedmici za zimsko računanje vremena, odnosno od 23.00 do 7.00 časova za ljetno računanje vremena i u dane vikenda neprekidno od petka u 22.00, odnosno 23.00 do ponedjeljka u 6.00, odnosno 7.00 časova.

U Regulatornoj komisiji kažu da su svi kupci, izuzev kupaca iz kategorije potrošnje “domaćinstva”, kvalifikovani, odnosno da mogu slobodno izabrati ko će ih snabdijevati električnom energijom.

“Kvalifikovni kupci, odnosno svi kupci izuzev domaćinstava koji nisu izabrali svog `tržišnog` snabdjevača, mogu u prelaznom periodu koji traje do 1. januara 2015. koristiti mogućnost snabdijevanja električnom energijom od javnog snabdjevača po cijeni za javno snabdijevanje”, kažu u Regulatornoj komisiji za energetiku.

Iz Komisije napominju da su cijene javnog snabdijevanja i tarifni stavovi trenutno potpuno jednaki i da cijene javnog snabdijevanja utvrđuje “Elektroprivreda”, uz saglasnost Regulatorne komisije.

“Ova saglasnost se daje na osnovu upoređivanja cijene javnog snabdijevanja i tržišne cijene energije i predstavlja iskorak ka otvaranju tržišta”, kažu u Regulatornoj komisiji i napominju da je “Elektroprivreda” od 1. juna 2012. mogla, u skladu sa propisima, da promijeni cijenu javnog snabdijevanja, ali da to nije do sada učinila. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti