Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaZa dokapitalizaciju HE "Dabar" 20 miliona KM

Za dokapitalizaciju HE “Dabar” 20 miliona KM

TREBINJE, Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ i “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ će za dokapitalizaciju Hidroelektrane /HE/ “Dabar” izdvojiti 20 miliona KM, potvrdio je direktor HET-a Marko Mitrović.

On je dodao da je odluka donesena danas na sjednici Skupštine akcionara HET-a, prema kojoj će ovo preduzeće za potrebe HE “Dabra” izdvojiti 14 miliona KM, a ERS šest.

Mitrović je naveo da će izdvojena sredstva poslužiti za izradu pristupnih puteva, tehničke dokumentacije, odnosno za izradu glavnih projekata za sve objekte buduće HE “Dabar”.

On podsjeća da je HE “Dabar” završila tender za izbor izrade projektne dokumentacije svih objekata, te da je izvođač izabran i uveden u posao.

Direktor HET-a napominje da su ovo preduzeće i ERS do sada u HE “Dabar” uložili 11 miliona KM, od čega je 30 odsto sredstva uložila ERS, a 70 odsto HET.

Prema ranijim najavama, HE “Dabar” će na mreži biti početkom 2017. godine, a studija izvodljivosti je pokazala da će izgradnja ovog giganta biti najisplativiji projekat podsistema “Gornji horizonti”, ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

Energetski dio projekta predviđa izgradnju tri hidroelektrane – “Nevesinje”, “Dabar” i “Bileća”, izgradnju akumulacije Rilja i više manjih akumulacija.

Projekat obuhvata i izgradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i izgradnju sistema za vodosnabdijevanje svih naselja u okruženju, čime bi bio trajno riješen problem dovođenja vode za piće na ovom području.

Investicija vrijedna 176 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju HE “Dabar”, instalirane snage od 159 megavata, uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju struje od 251 gigavat-časova.

Ovaj elektroenergetski objekat biće finansiran iz kreditnih sredstava /75 odsto/ i vlastitih sredstava osnivača /25 odsto/.  Srna

2 KOMENTARI

  1. jos da je pomenuto da je FBiH pokrenula upravni spor protiv RS zbog ignorisanja komentara nadleznog ministarstva u FBiH u procesu procjene uticaja na zivotnu sredinu za HE Dabar.

  2. Nedavno je ostvaren vjekovni san zzitelja juznog dijela Nevesinja izgradnjom puta Divin Pono rijeke zalomke, treba dodati da je uraden veliki dio posla da uskoro bude realizovan vodovod sa jame udbina do brane poscenje buduce akumulacije.Ovaj projekat ce zasigurno promijeniti zivot ovog dijela Nevesinja kao sire Hercegovine
    HET je ugledna firma pa cudo da je mogla dozvoliti da cobani projektuju put o kome rijec zapravo projekat jje ruglo koje godinama i vijekovima parti zbog neznanja.Na potpuno ravnom bivsem putu gdje nema nikakvih prirodnih prepreka ta cobanin koji je projektovao put napravio je vrlo opasnu ,, S” krivinu koja u zimskom periodu biti krivina velike opasnosti.Nadam se da ce odgovorni ljudi iz HET-a, izaci na lice mjesta i preduzeti nesto prije nego ecne omladina ginuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti