Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila, svi pogledi uprti u SAD

Nafta pojeftinila, svi pogledi uprti u SAD

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je danas pojeftinila, u vrijeme političke paralize u Vašingtonu zbog nemogućnosti da se postigne dogovor oko federalnog budžeta, što budi zabrinutost da bi moglo doći do bankrota najveće svjetske privrede.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 102,95 dolara, odnosno osam centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 27 centi na 109,41 dolar za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Američka vlada nalazi se u blokadi već osmi dan zaredom, a investitori brinu kako će to uticati na tražnju u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte. Približava se i 17. oktobar, kada ističe rok za podizanje limita državnog zaduživanja, što takođe brine trgovce, navela je analitičar singapurske frme “Filip fjučers” Vanesa Tan.

Eventualni neuspjeh Kongresa da dogovori podizanje limita zaduživanja značio bi da Vašington ostaje bez novca za plaćanje računa, što bi moglo dovesti do bankrota SAD, koji bi svjetsku ekonomiju povukao u recesiju, upozoravaju analitičari.

Slična kriza desila se 2011, kada je limit podignut u posljednjem trenutku, ali ne i prije nego što su akcije na svjetskim berzama potonule, a bonitetna kuća “Standard end Purs” oduzela Americi vrhunski kreditni rejting. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti