Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGasprom ponudio da finansira izgradnju gasovoda kroz Srbiju

Gasprom ponudio da finansira izgradnju gasovoda kroz Srbiju

BEOGRAD, Ruska kompanija “Gasprom” ponudila je da finansira kompletnu izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju u vrijednosti od 1,7 milijardi evra, a da srpska strana taj novac vrati od prihoda koje će ostvariti od naplatnih taksi, saopšteno je iz kompanije “Gasprom eksport”.

“Gasprom” i “Srbija Gas” nastavljaju razgovore o mehanizmu finansiranja projekta, a ponuda neće izmijeniti ranije dogovore i Akcioni plan koji je već na snazi, navodi se u saopštenju.

Prema Akcionom planu, početak izgradnje gasovoda “Južni tok” u Srbiji planiran je za januar 2014. godine, dok je završetak radova i početak isporuke gasa za Srbiju planiran za 2016. godinu.

Prema navodima “Gasprom eksporta”, nacrt budžeta preduzeća “Južni tok Srbija”, zajedničkog preduzeća “Gasproma” i “Srbijagasa”, koje je zaduženo za realizaciju projekta gasovoda “Južni tok” u Srbiji, za 2013. godinu predviđa rashode od 115 miliona evra.

“Gasprom”, kao većinski vlasnik firme “Južni tok Srbija”, odlučio je da sjedište kompanije bude u Švajcarskoj, kako bi osigurao investicione garancije, i zbog uslova koje švajcarski pravni sistem nudi.

U informaciji o “Južnom toku” se navodi i da će taj projekat biti glavni izvor ulaganja u Srbiji, prenose agencije.

“Studija izvodljivosti je utvrdila da će realizacija projekta na srpskoj teritoriji privući investicije od oko 1,5 milijardi evra i stvoriti oko 2.200 novih radnih mjesta. Generalno, ovo će poboljšati perspektivu srpske industrije”, naveo je “Gasprom eksport”.

Konačna trasa podvodnog dijela “Južnog toka” predviđa četiri kraka koja vode do bugarske obale i dalji transport gasa posredstvom zemnog gasovoda kroz Srbiju, Mađarsku i Sloveniju do sjeverne Italije, sa krakovima koji se odvajaju sa teritorije Srbije do Hrvatske i Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti