Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiInvesticija u TE Ugljevik vrijedna 800 miliona evra

Investicija u TE Ugljevik vrijedna 800 miliona evra

UGLJEVIK, Izgradnja druge faze Termoelektrane /TE/ “Ugljevik”, bloka tri, biće nastavljena na proljeće – snaga dva bloka u TE 3 “Ugljevik” biće po 300 megavata, a ukupna investicija radova na TE i rudniku iznosi oko 800 miliona evra.

Direktor kompanije “Komsar enerdži Republike Srpske“ Siniša Majstorović ističe da su do sada završeni pripremni radovi.

Oni su na platou gdje je predviđena izgradnja TE 3 obuhvatili izgradnju dva puta, most preko rijeke Janje, prostor za deponiju uglja… Napravljen je kampus za smještaj radnika, istražen je ugalj, a u oktobru se očekuje dobijanje ekološke dozvole za novi elektroenergetski gigant.

“Komsar enerdži“ prijavio se i na javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju TE, blok 3, koji je već zatvoren.

“U prvoj fazi bilo je angažovano nekoliko stotina radnika iz Srpske, kao i nekoliko domaćih kompanija, a istraživanje uglja trajalo je godinu i po. U drugoj fazi izgradnje, koja počinje na proljeće, biće uključen neuporedivo veći broj ljudi“, najavljuje Majstorović.

On smatra da će tokom izgradnje oba bloka TE “Ugljevik 3” biti angažovano nekoliko hiljada radnika, a po puštanju u rad TE krajem 2016. godine biće otvoreno oko 800 novih radnih mjesta.

Majstorović ističe da je ugovor po principu “ključ u ruke“ za izgradnju dva bloka jačine po 300 megavata potpisan sa kineskom kompanijom “Čajna pauer indžiniring kosalting grup korporejšn” /China Powe Engineering Consulting Group Corporation/.

Angažovana je i američka kompanija “Blek end Vičt“, kao jedna od najvećih svjetskih kompanija za kompletan nadzor nad svim procesima izgradnje TE 3 u Ugljeviku.

Majstorović navodi da je kineska kompanija već isporučila projektnu dokumentaciju, koja bi do kraja marta trebalo da bude nostrifikovana i revidirana.

“Ova termoelektrana biće izgrađena prema najvišim svjetskim standardima i na njoj u Republici Srpskoj rade dvije najveće svjetske kuće – kineska i američka“, napominje Majstorović.

“Komsar enerdži“ radi i na izgradnji HE “Mrsovo”, jačine 37,3 megavata, a procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 100 miliona evra. Na ovom projektu već su ispunjeni lokacijski uslovi i potpisan ugovor o gradnji, završena su geomehanička ispitivanja, kao i projekat koji čeka nostrifikaciju.

Majstorović navodi da “Komsar enerdži“ analizira ukupan energetski sektor u Republici Srpskoj i nada se da tu nije kraj njegovih ulaganja u Srpsku.

On napominje da kompanija ima dobru saradnju sa Vladom Srpske, kao i lokalnim zajednicama – Ugljevik i Rudo.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti