Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiStrateško partnerstvo ne znači prodaju prirodnih resursa

Strateško partnerstvo ne znači prodaju prirodnih resursa

TREBINJE, Uključivanje strateškog partnera u projekat “Srednja Drina” ne predstavlja prodaju prirodnih resursa u Republici Srpskoj, već najbolji način za realizaciju ovog zahtjevnog posla, izjavila je juče direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Branislava Milekić.

Ona je rekla novinarima u Trebinju da je riječ o investiciji od 870 miliona evra koja podrazumijeva gradnju tri hidroelktrane i da bi projekat trebalo da bude završen do 2020. godine.

Projekat bi zajednički realizovale vlade Republike Srpske i Srbije sa strateškim partnerom italijanskom Vladom, odnosno firmom “Seći-energija”, a uslov bi bio da se struja izvozi u Italiju.

“Riječ je o energiji koja je višestruko skuplja. Imali bi sigurno tržište sa veoma visokim cijenama i to bi pokazalo isplativost ovog projekta”, pojasnila je Milekićeva.

Ona je navela da je ovo je izuzetna prilika da se angažuje strateški partner koji obezbjeđuje tržište 15 godina po cijeni od 155 evra za jedan megavat čas električne energije, te da bi u tom periodu sigurno bilo omogućeno vraćanje sredstava.

U ovom projektu italijanski partner bi imao 51 odsto, a Srbija i Republika Srpska ravnomjerno 49 odsto.

Milekićeva ističe da ovakav način realizacije projekta ne znači prodaju, već je riječ o zajedničkom korištenju jednog resursa koji je neiskoriten i koji će ERS i “Elektroprivreda Srbije” /EPS/ teško iskoristiti bez strateškog partnera koji bi prvenstveno obezbijedio tržište.

Ona je precizirala da projekat “Srednja Drina” podrazumijeva sistem tri hidroelektrane, koje su, prema sadašnjem tehničkom rješenju, predviđene na potezu između Bajne Bašte i Višegrada, sa ukupno instalisanom snagom 321 megavat i godišnjom proizvodnjom 1.196 gigavat časova električne energije.

“Imajući u vidu da je Drina granica između Republike Srpske i Srbije bilo je neophodno da one zajednički učestvuju u ovim projektima, a nezaobilazni faktori su i dvije susjedne elektroprivrede“, kaže Milekićeva.

Ona je podsjetila da je saradnja Vlade Srbije sa italijanskom Vladom u oblasti energetike počela još 2009. godine, te da je taj sporazum verifikovan prošle godine u Skupštini Srbije.

Prema Milekićevim riječima, za ovaj projekat Vlada Srbije je definisala EPS kao strateškog partnera, dok je italijanska Vlada za strateškog partnera odredila firmu “Seći-energija”.

“ERS i EPS su 2011. godine potpisale sa firmom `Seći` sporazum
uz saglasnost vlada, a u namjeri da zajednički razvijamo projekat Srednja Drina kako bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora plasira na tržište Italije”, kaže Milekićeva.

Ona napominje da je cijena, po kojoj sada proizvodna preduzeća ERS prodaju električnu energiju distribucijama radi snabdijevanja potrošača u Republici Srpskoj 27,7 evra, dok je tržišna cijena oko 50 evra.

To pokazuje, kaže Milekićeva, da je riječ o cijeni električne energije koja je u ovom momentu trostruko veća od one koja se može postići na tržištu električne energije.

“Projekat `Srednja Drina` je skupa investicija koja omogućava da cijena električne energije bude konkurentna u okruženju, s obzirom da mi imamo cijenu koja je dosta niska u regionu”, kaže Milekićeva.

Ona ističe da bi podsticaj koji bi dala Italija omogućio da ovaj projekat bude ekonomski isplativ, te da bi bila velika šteta ukoliko on ne bi ostao u okviru ovih podsticaja, odnosno u okviru prvih 1.000 megavata koji su predmet sporazuma između Srbije i Italije.

Kada je riječ o “Gornjoj Drini”, Milekićeva kaže, da će Vlada Republike Srpske donijeti konačnu odluku da li će se iću u dalje strateško partnerstvo ili će se na drugi način graditi. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti