Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaRadovi na projektu "HE Dabar" u punom jeku

Radovi na projektu “HE Dabar” u punom jeku

TREBINJE,  Radovi na realizaciji projekta “HE Dabar”, jednog od najvećih gradilišta u regionu, odvijaju se predviđenom dinamikom – pristupni putevi su skoro urađeni, a sljedeće godine počeće i radovi na tunelu, izjavila je direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić.

Milekićeva naglašava da su u toku radovi u vrijednosti od oko 30 miliona maraka i precizira da su pristupni putevi u natpolovičnoj većini završeni, te ugovoreni radovi za vodosnabdijevanje, dalekovod i trafostanice.

“Tokom ovih radova bilo je određenih prepreka na koje se nije računalo, ali se oni, ipak, odvijaju neometano i kako je planirano, a manja kašnjenja nastojimo nadomjestiti u narednim koracima”, kaže Milekićeva i napominje da se ovih dana završava kompenzacioni bazen, odnosno da je potrebno samo montirati opremu.

Kada je riječ o izradi glavnog projekta, Milekićeva ističe da je u toku njegova realizacija, te da se nastoji da on bude završen do januara sljedeće godine.

“Imamo završen i dio projekta koji se odnosi na tunel koji je na kritičnom putu. Očekujemo da će biti završen prije roka za završetak glavnog projekta da bi se moglo pristupiti pripremi tenderske dokumentacije”, objašnjava Milekićeva, koja očekuje da će do kraja 2014. godine početi radovi na tunelu, koji se gradi za potrebe hidroelektrane.

Direktor “HE Dabar” Radivoje Bratić pojašnjava za Srnu da se trenutno radi asfaltiranje na dionici od Divina do Zovog dola, na putu Bileća- Nevesinje, gdje je probijeno 20 kilometara novog puta od čega je desetak ostalo još neasfaltirano.

“Pristupnih puteva je oko 34 kilometra i uglavnom na sve putne pravce uvedeni su izvođači”, kaže Bratić i dodaje da se istovremeno polažu cijevi za vodosnabdijevanje, te postavlja optički kabl. On smatra da će, ukoliko vremenske prilike to budu dozvolile, pripremni radovi biti završeni u maju sljedeće godine.

Kada je u pitanju cijena za ove radove, Bratić ističe da su postignute cijene na tenderu znatno manje nego što su planirane projektom.

Direktor “HE Dabar” kaže da su na području opština Bileća i Berkovići riješeni imovinski odnosi i da su isplaćena sredstva vlasnicima.

Govoreći o glavnom projektu, Bratić je pojasnio da su radovi ugovoreni prije dva mjeseca, te da je rok za njegovu izradu 12 mjeseci, dok će projekat za tunel biti završen u januaru 2014.

Nakon što je ovih dana obišao radove, direktor Direkcije za proizvodnju u “Elektroprivredi Srpske” Ilija Tamindžija izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova koji se izvode za potrebe “HE Dabar” koja se gradi u sastavu projekta “Gornji horiozonti”.

On je izrazio zaadovoljstvo što će, zahvaljujući probijanju trase puta, putni pravac Nevesinje – Bileća biti skraćen za oko 30 kilometara u odnosu na postojeći preko Gacka.

“Ovaj dio Hercegovine godinama je bio taoc projekta ‘Gornji horozonti’ čija se realizacija čeka više od tri decenije. Svaki projekat koji je bio u interesu lokalnog stanovništva bio je izgovor da se ne radi zbog toga što će se raditi ‘Gornji horizonti’, jer je u okviru tog projekta planirana infrastruktura”, kaže Tamindžija.

Prema njegovim riječima, Nevesinje će ovim projektom dobiti kvalitetne optičke veze što nije bilo u planu ranije.

Osnovnom koncepcijom hidroenergetskog korišćenja voda “Gornjih horizonti” predviđena je izgradnja tri hidroelektrane – Dabar, Nevesinje i Bileća.

Prva i najznačajnija u cijelom sistemu je “HE Dabar”. Sedamdeset odsto osnivačkog kapitala za koncesiono preduzeće “HE Dabar” obezbjeđuje ZP “Hidroelektrane na Trebišnjici“, a 30 odsto Elektroprivreda Srpske.

Nakon osnivanja preduzeća “HE Dabar” urađeno je niz aktivnosti u cilju dobijanja odobrenja za građenje. Za “HE Dabar” obezbijeđeni su lokacijski uslovi i dobijena je ekološka dozvola.

Procjenjuje se da bi se realizacijom “HE Dabar”, instalisane snage oko 160 megavata, godišnje mogao proizvesti oko 251 gigavat-časova električne energije, bez nizvodnih efekata.

Prema ranijim najavama, “HE Dabar” će na mreži biti početkom 2017. godine, a studija izvodljivosti je pokazala da će izgradnja ovog giganta biti najisplativiji projekat podsistema “Gornji horizonti”, ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

Projekat obuhvata i izgradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i izgradnju sistema za vodosnabdijevanje svih naselja u okruženju, čime bi bio trajno riješen problem dovođenja vode za piće na ovom području.

Ovaj elektroenergetski objekat, za čiju je izgradnju potrebno obezbijediti oko 176 miliona evra, biće finansiran iz kreditnih sredstava /75 odsto/ i vlastitih sredstava osnivača /25 odsto/.    Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti