Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKovačević: Razvoj Srpske zasnovan na energetskom sektoru

Kovačević: Razvoj Srpske zasnovan na energetskom sektoru

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je energetski sektor jedan od najznačajnijih u privredi i da se na ovu oblast oslanja cjelokupan razvoj Srpske.

Kovačević je danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske o pitanjima u vezi sa razvojem energetskog sektora Srpske i jačanjem socijalnog dijaloga.

“Zajednički cilj institucija Republike Srpske jeste razvoj ovog sektora kroz privlačenje novih investicija i razvoj postojećih kapaciteta, što, svakako, podrazumijeva očuvanje energetske nezavisnosti uz primjenu EU standarda“, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da će realizacijom ovog cilja biti omogućeno kontinuirano ostvarenje privredno-ekonomskog rasta i makroekonomske stabilnosti Srpske, te otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Predstavnici Sindikata udruženih radnika energetike upoznali su ministra Kovačevića o svojim aktivnostima, koje su usmjerene na aktivnije uključivanje predstavnika Sindikata u procese koji se odvijaju u okviru energetskog sektora.

S tim u vezi, naglašeno je da je neophodno jačati socijalni dijalog sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva kroz traženje modaliteta za socijalni dijalog u okviru budućih aktivnosti na restrukturisanju elektroenergetskog sistema, što je jedna od preuzetih obaveza kroz tzv. Treći energetski paket.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji najvećih regionalnih energetskih projekata izgradnje Termoelektrane “Ugljevik tri”, te otvaranja novih rudnika na bazi zaključenih koncesionih ugovora za eksploataciju uglja na ležištima “Ugljevik istok dva” i “Ugljevik istok” i “Bogutovo Selo”, kao i o stanju u Privrednom društvu “Krajina-petrol” iz Banjaluke. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti