Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti U Banjaluci zvanično počela sezona grijanja

U Banjaluci zvanično počela sezona grijanja

BANJALUKA, U Banjaluci je danas zvanično počela sezona grijanja, a iz banjalučkog preduzeća “Toplana” poručuju da će Banjalučani predstojeće zime imati sigurno grijanje.

Direktor banjalučke “Toplane” Mićo Milovanović istakao je da ovo preduzeće na zalihama ima 5.000 tona mazuta, što Banjalučanima garantuje sigurno grijanje predstojeće zime.

“Poskupljenja grijanja za sada neće biti, ali sadašnja cijena je neisplativa, jer je teško održiva razlika između troškova i prodaje”, rekao je Milovanović novinarima tokom svečanosti povodom početka nove sezone grijanja.

Milovanović je naglasio da je u sanaciju i rekonstrukciju distributivne mreže i opreme uloženo 1,7 miliona KM, što će poboljšati grijanje u cijelom gradu, a posebno u onim dijelovima u kojima je grijanje bilo slabije.

“Ovo je druga godina otkako je grad Banjaluka većinski vlasnik `Toplane`. Nijednu sezonu grijanja ne bi mogli pripremiti bez pomoći gradske vlasti, a ta pomoć je ove godine bila najizraženija”, naveo je Milovanović.

Prema njegovim riječima, osnovni kapital “Toplane” povećan je za 50 odsto, izvršena je dokapitalizacija, a učešće grada u osnovnom kapitalu povećano je sa 65 na 77 odsto.

“Preduzeli smo niz mjera na zamjeni energenta, kao i na gradnji rejonskih kotlovnica. Naša oprema je stara više od 40 godina, a za više od 90 odsto distributivne mreže vijek upotrebe prošao je prije 20 godina”, rekao je Milovanović.

On je dodao da je banjalučka “Toplana” jedina u Republici Srpskoj i okruženju koja je sa grijanjem počela 1. oktobra.

“Ovu sezonu počinjemo sa najpouzdanijim izvorom za snabdijevanje – mazutom. To je garancija da će u Banjaluci biti toplo i naši potrošači ne treba da brinu o tome”, poručio je Milovanović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je grad prošle godine u “Toplanu” uložio 27 miliona KM, a da je ove godine 10 miliona izdvojeno za dokapitalizaciju preduzeća.

“Najvažnije pitanje je kuda ide `Toplana`, ako znamo da je mreža stara više od 40 godina. Do sada smo uspjeli da rekonstruišemo samo jednu dionicu vrelovoda, od `Toplane` do Hotela `Bosna`, u šta je uloženo 15 miliona KM”, naglasio je Gavranović.

On je dodao da sada preostaje da se osmisli kako obezbijediti sredstva za zamjenu dotrajalih vrelovoda, rekonstrukciju postrojenja i promjenu energenta.

Sezona grijanja trajaće do 15. aprila. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti