Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMješovite cijene nafte zbog prijetnje od bankrota SAD

Mješovite cijene nafte zbog prijetnje od bankrota SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas bile mješovite, jer su investitori sa neizvjesnošću pratili budžetski zastoj u SAD, kao i približavanje roka za podizanje granice američkog javnog duga.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 101,19 dolara, odnosno dva centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za četiri centa na 110 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Američki zakonodavci nisu sinoć poslali signal da bi sporazum mogao biti postignut, a preostao je samo još dan prije nego SAD počnu da ostaju bez sredstava za finansiranje svojih obaveza.

Ukoliko Kongres ne podigne granicu javnog duga prije roka koji ističe 17. oktobra u ponoć, američko ministarstvo finansija počeće da ostaje bez novca za pokrivanje svojih računa i skliznuće ka istorijskom bankrotu, koji bi prema tvrdnjama analitičara, mogao naštetiti globalnoj ekonomiji.

Zastoj u pregovorima u Kongresu uzrokovao je juče pad akcija na Volstritu, dok je američka kreditna agencija Fič stavila vrhunski rejting Sjedinjenih Država “AAA” na posmatranje, sa mogućnošću sniženja. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti