Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKrunić: Uz dvomjesečni remont- godišnji plan proizvodnje skoro ostvaren

Krunić: Uz dvomjesečni remont- godišnji plan proizvodnje skoro ostvaren

UGLJEVIK, Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” je od početka godine, zaključno sa 13. oktobrom, u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučio 1.173.090 megavat-časova električne energije, što je u odnosu na plan za taj period ostvarenje od 99,6 odsto.

Kada se govori o proizvodnji struje u ovoj godini, kaže direktor ovog elektro-energetskog giganta Srpske Žiko Krunić, treba imati u vidu da je zbog produženog remonta, u kome je ugrađen sistem za monitoring i upravljanje radom bloka, odnosno automatizacija bloka, Termoelektrana bila van pogona 60 dana.

“Proizvodnju električne energije pratila je adekvatna proizvodnja uglja na površinskom kopu ‘Bogutovo Selo’. Od početka godine, zaključno sa septembrom, na Rudniku je ostvarena proizvodnja od 1.324.882 tone uglja /101 odsto u odnosu na plan za taj period/ i 6.429.164 metra kubna otkrivke /99 odsto u odnosu na plan/”, istakao je Krunić.

On ističe da su dobrim proizvodnim rezultatima doprinijeli svi zaposleni u preduzeću, ali da treba istaći i da su preduslovi za to stvoreni investicionim ulaganjima u prethodnim godinama.

“U 2013. godini, za osam mjeseci, u novu opremu i postrojenja investirano je 24,9 miliona maraka, i to su, izuzev oko milion maraka kreditnih sredstava utrošenih u poslove u vezi sa odsumporavanjem dimnih gasova, vlastita sredstva preduzeća. Oko 15 miliona maraka je utrošeno za nabavku nove mehanizacije i opreme na Rudniku, gdje su, pored ostalog, nabavljeni novi bager i četiri nova dampera”, kaže Krunić.

On naglašava da je ključna investicija na Termoelektrani u ovoj godini bila ugradnja sistema za monitoring i upravljanje blokom, koja je urađena u rekordnom vremenu za 60 dana, koliko je trajao ovogodišnji remont.

“Sistem za upravljanje i monitoring koštao je oko šest miliona maraka, od čega su 2.640.000 KM sredstva iz kredita Svjetske banke po programu ‘Pauer 4’, a ostalo su vlastita sredstva”, rekao je Krunić.

On napominje da investicioni ciklus u podizanje pogonske spremnosti Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” traje već niz godina, te da je teško pobrojati sve urađeno.

“Ipak, ključni investicioni poduhvat u ovom remontu bila je automatizacija, odnosno uvođenje sistema za upravljanje i monitoring rada bloka”, ističe Krunić.

Realizacija procesa automatizacije trajala je tri godine, od usvajanja plana, dobijanja saglasnosti i “Elektroprivrede” i Vlade Republike Srpske do konačne ugradnje ove godine.

“Ovo je jedan od projekata koji je finansiran iz kredita Svjetske banke i mogu reći da je jedan od najsloženijih projekata, imajući u vidu činjenicu da je više od šest hiljada signala iz različitih tehnoloških dijelova Termoelektrane provedeno u centar, odakle se vrši monitoring i upravljanje radom Termoelektrane”, ističe Krunić.

Nedavno je u Ugljeviku održan sastanak stručnih ljudi, predstavnika firmi iz Rusije i Srbije, koje su projektovale i ugradile taj sistem, te stručnjaka iz RiTE “Ugljevik” i “Elektroprivrede Srpske”, koji su ocijenili da je sve urađeno kvalitetno, te da nakon ulaska u pogon “Termoelektrana” nije imala ni jedan ispad uzrokovan uvođenjem automatizacije.

Posebno su upućene pohvale izvođačima – firmi “ZIO Podoljsk” koja je bila nosilac ugovora, i firmi “Tornado” koja je tvorac i isporučilac sistema.

Ruski stručnjaci ocijenili su da je ova termoelektrana do rekonstrukcije bila na srednjem nivou pogonske spremnosti, a da je sada, sa tačke sistema upravljanja, to savremeni sistem – posljednja riječ tehnike.

Prošle godine završeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje je dijelom takođe finansirano iz sredstava Svjetske banke prema programu “Pauer 4”, ove godine je urađena automatizacija bloka Termoelektrane, a naredne se planira rekonstrukcija elektrofiltera, čime će se emisija dimnih gasova smanjiti na nivo koji je u skladu sa evropskim standardima.

Najveći i najvažniji posao na zaštiti životne okoline jeste realizacija projekta odsumporavanja, za šta je već ranije odobren japanski kredit od 100 miliona evra sa ukupnim rokom otplate od trideset godina, uključujući i grejs-period od deset godina.

Raspisan je predkvalifikacioni međunarodni tender za izbor firmi zainteresovanih za realizaciju projekta za odsumporavanje dimnih gasova Termoelektrane “Ugljevik”, koji se finansira iz sredstava japanskog kredita i vlastitih sredstava preduzeća i koji je nesumnjivo najveći i najvažniji projekat te vrste u “Elektroprivredi Republike Srpske”.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti