Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiČvrsta naftna veza Rusije i Kine

Čvrsta naftna veza Rusije i Kine

PEKING, Rusija i Kina postigle su danas seriju sporazuma iz oblasti energetike, tokom posjete premijera Dmitrija Medvedeva Pekingu, uključujući isporuke ruskog gasa vrijedne nekoliko milijardi dolara.

Ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je državna kompanija “Gasprom” postigla dogovor o formuli za formiranje cijene sa Kineskom nacionalnom korporacijom za gorivo /CNPC/.

Pregovori o ovoj temi trajali su deset godina. Dvije strane najavile su potpisivanje ugovora do kraja godine, prenijela je agencija RIA “Novosti”.

“Ovi dogovori, naročito onaj u vezi sa gasom, uskoro će postati zvanični dokumenti”, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare u Pekingu.

Među ostalim sporazumima koji su potvrđeni u glavnom gradu Kine su saradnja ruskog naftnog giganta “Rosnjefta” i najveće kineske rafinerije “Sinopeka”. Ruska strana će u narednih deset godina isporučivati kineskoj 10 miliona tona nafte godišnje.

Ruska kompanija “Novatek” objavila je da je sklopila sporazum o petnaestogodišnjoj isporuci prirodnog gasa CNPC-u.

Kina je prošlog mjeseca prestigla SAD i postala najveći svjetski uvoznik nafte.

Medvedev se u Pekingu sastao sa kineskim premijerom Li Kećijangom, a kasnije će razgovarati i sa predsjednikom Si Đinpingom.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti