Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJadransko-jonski gasovod zaobilazi BiH

Jadransko-jonski gasovod zaobilazi BiH

SARAJEVO, Studijom izvodljivosti predviđeno je da Jadransko-jonski gasovod ne ide teritorijom BiH, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On kaže da je bio iznenađen kada je na nedavnoj prezentaciji studije izvodljivosti u Zagrebu vidio da je planirano da krak gasovoda koji kreće iz Kaspijskog mora zaobilazi BiH.

“Na moje pitanje zašto je gasovod zaobišao BiH, dobio sam odgovor da je Studijom takav pravac predviđen radi zaštite okoline u delti rijeke Neretve”, rekao je Šarović tokom zajedničke sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj ministri u Savjetu ministara odgovaraju na pitanja poslanika i delegata.

On je ocijenio da je riječ o velikoj šteti za BiH.

“BiH se može priključiti na gasovod kod Splita, ali je važno da zemlja ima tranzit, jer je riječ o benefitima pri izgradnji i ubiranju određenih taksi”, rekao je Šarović navodeći da je početak izgradnje ovog kraka gasovoda predviđen za 2015. godinu, a završetak 2019. godine.

S obzirom na više kontradiktornih informacija u vezi sa Jadransko-jonskim gasovodom poslanik SDS u predstavničkom domu Aleksandra Pandurević postavila je Šaroviću pitanje šta u osnovi predviđa preliminarna studija o ovom projektu, posebno sa aspekta pozicije BiH.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti