Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNastavljen pad nafte zbog zaliha

Nastavljen pad nafte zbog zaliha

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su nastavile da padaju, budući da su se trgovci fokusirali na oštar rast zaliha u SAD, koji ukazuje na pad tražnje nafte u najvećoj svjetskoj privredi.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 97,76 dolara, odnosno 54 centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je, sa druge strane, nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 30 centi na 109,67 dolara za barel, prenosi Frans pres.
Nafta je u padu od juče, kada je američko Ministarstvo energetike saopštilo da su zalihe tog energenta u SAD porasle za četiri miliona barela u nedjelji zaključno sa 11. oktobrom, dosta više u odnosu na rast od 1,7 miliona barela koji su očekivali analitičari.

Značajniji pad cijene evropske nafte sprečava zabrinutost oko prekida dostave tog energenta sa Bliskog istoka, rekao je za Frans pres tržišni analitičar singapurske firme CMC markets Keni Kan.

Libijska nacionalna naftna korporacija je danas saopštila da se proizvodnja u toj zemlji stabilizovala na 600.000 barela, iako još traju pokušaji da se okončaju oružani protesti koji su mjesecima blokirali isporuku nafte.

Izvoz nafte iz Libije smanjen je za više od 70 odsto nakon što su demonstranti, zajedno sa policijom i pograničnom stražom, primorali terminale da prekinu proizvodnju. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti