Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti U energetski sektor regiona uložiti 60 milijardi evra do 2030.

U energetski sektor regiona uložiti 60 milijardi evra do 2030.

BEOGRAD, Energetika je pokretačka snaga ekonomija Balkana i u taj sektor potrebno je uložiti oko 60 milijardi evra do 2030. godine, rečeno je u Beogradu na skupu “Energetska arena 2013”, održanom povodom ovogodišnjeg predsjedavanja Srbije Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije /NIS/ Kiril Kravčenko rekao je da je to moguće realizovati saradnjom regionalnih energetskih kompanija, te dodao da se duplo mogu povećati energetska efikasnost i energetski kapaciteti u regionu.

Kravčenko je istakao da energetske kompanije mogu da pomognu integraciju regiona i ubrzanje makroekonomskog razvoja, čak i u sadašnjim teškim ekonomskim uslovima, naglasivši da je Srbiji potrebno da ojača energetsku nezavisnost.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je cilj Srbije da postane tranzitni koridor za energiju i energente i da poslije 2020. godine ponovo izvozi struju.

Ona je dodala da se očekuje početak izgradnje gasovoda “Južni tok”, kao i da će Srbija pokušati da iskoristi sve energetske resurse za izgradnju nove termoelektrane “Štavalj” i reverzibilnih hidroelektrana “Bistrica” i “Đerdap 3”.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija želi da iskoristi sve resurse koje ima, kako bi povećala energetsku stabilnost, što podrazumijeva i obnovljive izvore energije i uljne škriljce.

Zamjenik generalnog direktora za energetiku u Generalnom direktoratu za energetiku Evropske komisije Fabricio Barbaso rekao je da Evropska komisija razmatra uvođenje smjernica i memoranduma o uslovima za investicije i korištenje uljnih škriljaca, a prijedlog će obuhvatiti i mjere za zaštitu vode, zemlje i životne sredine uopšte.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti