Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaBratić: Završetak pripremnih radova u maju

Bratić: Završetak pripremnih radova u maju

BANJALUKA, Pripremni radovi na izgradnji Hidroelektrane /HE/ “Dabar”, koji podrazumijevaju vodovod, dalekovod i pristupne puteve, trebalo bi da budu završeni u maju naredne godine ako to dozvole vremenske prilike, izjavio je direktor ove hidroelektrane Radivoje Bratić.

Bratić je rekao da u januaru naredne godine treba da bude završen glavni projekat dovodnog tunela dugog oko 12 kilometara koji se, kako navodi, nalazi na kritičnom putu izgradnje objekta.

On je precizirao da tunel ima svijetli otvor 4,6 metara i instalisani proticaj od 55 metara kubnih u sekundi.

“Radovi na pristupnim putevima na najvećem dijelu putnih pravaca teku planiranom dinamikom, osim na dionici između Divina i Zovog Dola”, rekao je Bratić.

On je dodao da glavni projekat za sve objekte hidroenergetskog postrojenja treba da bude gotov do 15. aprila naredne godine, kako je i predviđeno ugovorom od 12. avgusta ove godine.

Prema ranijim najavama, “HE Dabar” će na mreži biti početkom 2017. godine, a studija izvodljivosti je pokazala da će izgradnja ovog giganta biti najisplativiji projekat podsistema “Gornji horizonti”, ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

Procjenjuje se da bi se, realizacijom “HE Dabar”, instalisane snage oko 160 megavata, godišnje mogao proizvesti oko 251 gigavat-časova električne energije, bez nizvodnih efekata.

Sedamdeset odsto osnivačkog kapitala za koncesiono preduzeće “HE Dabar” obezbjeđuje preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici”, a 30 odsto “Elektroprivreda Republike Srpske”.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti