Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilekić: Neosnovani protesti sindikata RiTE "Gacko"

Milekić: Neosnovani protesti sindikata RiTE “Gacko”

TREBINJE, Direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić ocijenila je da su neosnovani stavovi Sindikalnog odbora Rudnika i Termolektrane /RiTE/ “Gacko” u vezi sa novim imenovanjem vršioca dužnosti direktora RiTE i pozvala ih na punu odgovornost i uzdržanost od daljih protesta i okupljanja.

Ističući da za to objektivno nema razloga, Milekićeva je izjavila da RiTE “Gacko” nije ni u kakvoj krizi, te da uredno ispunjava planove poslovanja, redovno servisira sve svoje obaveze, a izbor novog rukovodstva biće izvršen u skladu sa propisanom procedurom.

Ona je objasnila da je u postupku raspisivanja konkursa za izbor i imenovanje članova Uprave RiTE “Gacko”, Nadzorni odbor, u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima, odlučio da Rajka Papovića ne imenuje treći put za vršioca dužnosti direktora.

“Ova činjenica neće i ne može imati uticaja na konačno imenovanje članova Uprave po raspisanom javnom konkursu, koji će u svemu biti proveden u skladu sa propisima i opštim aktima”, kaže Milekićeva.

Ona je pojasnila da imenovanje i razrješenje članova uprave u Matičnom i zavisnim preduzećima u sastavu Mješovitog Holdinga ERS-a Trebinje, kao javnim preduzećima, vrše nadzorni odbori u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Republike Srpske, te opštim aktima svakog preduzeća, kojima su uređene detaljne procedure, nadležnosti i način imenovanja i razrješenja.

Sindikalna organizacija RiTe “Gacko” jutros je organizovala protest zbog, kako kažu, nezakonite smjene dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora RiTE “Gacko” Rajka Papovića, tvrdeći da se “te smjene provode da bi se, između ostalog, uništilo preduzeće”.

Nadzorni odbor RiTE “Gacko” je 25. oktobra za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća imenovao Milenka Milidraga. Vršilac dužnosti u proteklih pet mjeseci bio je Rajko Papović, kojeg je Nadzorni odbor na tu dužnost imenovao 30. maja. Mandat mu je trajao 90 dana, nakon čega mu je produžen na još dva mjeseca.

Komentarišući današnji zahtjev odbornika Skupštine opštine Nevesinje da sjedište Hidroelektrane /HE/ “Dabar” bude u Nevesinju, Milekićeva je podsjetila da je privremeno sjedište HE u Trebinju, jer za to postoje, za sada, najbolje pretpostavke u okviru Hidroelektrana na Trebišnjici, koje obezbjeđuju i materijalnu i kadrovsku podršku razvoju projekta.

Milekićeva ističe da je u toku izrada glavnog projekta, koja bi trebalo da definiše mikrolokaciju energetskih objekata.

“Mi smo koncentrisani na izradu glavnog projekta i pripremne radove koji se izvode, a kada i kako će se mijenjati sjedište HE ‘Dabar’, odlučiće Vlada Republike Srpske, kao većinski vlasnik osnivača”, navela je Milekićeva.

U Nevesinju je danas održana vanredna sjednica Skupštine opštine na kojoj je jednoglasno zahtijevano da sjedište HE “Dabar” bude u Nevesinju.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti