Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMješovite cijene nafte

Mješovite cijene nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas bile mješovite, jer je skok zaliha u SAD ukazao na slabu tražnju za tim energentom u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 97,61 dolar, odnosno 24 centa manje nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu poskupjela za 20 centi na 107,13 dolara za barel, prenosi Frans pres.

“Na pad cijene teksaške nafte uticao je skok zaliha u američkoj saveznoj državi Oklahomi, odakle kreće isporuka te vrste nafte”, izjavio je Tan Či Tat, investicioni analitičar kompanije “Filip fjučers” iz Singapura.

Prošlonedjeljni izvještaj američkog ministarstva energetike pokazao je da su rezerve nafte u toj zemlji porasle za 5,2 miliona barela u nedjelji zaključno sa 18. oktobrom.

Investitori, takođe, pomno prate i proizvodnju nafte u Libiji, nakon što je ta zemlja prošle nedjelje saopštila da se proizvodnja stabilizovala na oko 600.000 barela, uprkos tome što vlasti i dalje nastoje da okončaju oružane proteste koji su mjesecima kočili isporuke. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti