Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Kovačević: Ugovor sa "Tošibom" značajan za energetski sistem Srpske

Kovačević: Ugovor sa “Tošibom” značajan za energetski sistem Srpske

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je velika čast dolazak u Republiku Srpsku kompanije “Tošiba” iz Đenove sa najsavremenijim tehnologijama u energetskom sektoru.

“To je velika čast da Republika Srpska, `Elektroprivreda Republike Srpske` bude nosilac tehnološkog razvoja u energetskom sektoru na ovim prostorima”, rekao je Kovačević.

On je istakao da je ugovor preduzeća “Elektrokrajina” i “Tošiba transmišin i distribjušn Evropa S.P.A.” iz Đenove o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom /AMM sistema/ veoma značajan za energetski sistem Republike Srpske.

Kovačević je nakon potpisivanja ugovora rekao da Vlada Republike Srpske podržava i da će podržavati ovaj projekat, radi smanjenja distributivnih gubitaka i sanacija ditributivne mreže, a sve s ciljem kvalitetnijeg snabdijevanja električnom energijom potrošača.

On je naglasio da uvođenje savremene tehnologije neće dovesti do poskupljenja električne energije. Kovačević je rekao da je cilj uvođenja novih tehnologija isključivanje ljudskog faktora u distributivnim gubicima, odnosno krađi električne energije.

“Cijena električne energije u Srpskoj je najniža u regionu”, rekao je Kovačević i dodao da će se u narednom periodu tražiti mogućnosti da cijena električne energije bude nešto veća.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, istakla je da “Elektroprivreda” godišnje u distributivna preduzeća investira oko 40 do 50 miliona KM.

Ona je navela da su 2006. godine na nivou “Elektroprivrede Republike Srpske” gubici iznosili 19,6 odsto, dok su za devet mjeseci ove godine distributivni gubici iznosili 12,73 odsto.

Milekićeva je istakla da se rezultati investicija i niza mjera koje se primjenjuju ogledaju u poboljšanju kvaliteta snabdijevanjem električnom energijom potrošača, sigurnosti isporuke električne energije, te u smanjenju distributivnih gubitaka.

Osvrćući se na projekat sanacije distributivne mreže i proširenje postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom, Milekićeva je rekla da će on omogućiti kvalitetniju i sigurniju isporuku električne energije i uvođenje novih i savremenih tehnologija.

Milekićeva je rekla da će ovaj projekat omogućiti primjenu još jednog projekta, “skada sistema”, koji će omogućiti sa jednog mjesta monitoring i upravljanje energetskim objektima za prvu fazu na 35-kilovoltnim postrojenjima.

“Daljom primjenom tog projekta omogućiće se automatsko upravljanje mrežom trafostanicama i ukupnim distributivnim postrojenjima u našim zavisnim preduzećima”, rekla je Milekićeva.

Ona je navela da se uz podršku Vlade Srpske, te zahvaljujući investitorima kao što je “Tošiba” iz Đenove, i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija i Investiciono razvojne banke omogućava osavremenjavanje načina distribucije električne energije, a da se smanjenjem distributivnih gubitaka i boljim upravljanjem potrošnje obezbjeđuje vraćanje investicija.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti