Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan ugovor vrijedan deset miliona evra

Potpisan ugovor vrijedan deset miliona evra

BANJALUKA, Direktor preduzeća “Elektrokrajina” Banjaluka Seka Kuzmanović i generalni direktor “Tošibe” iz Đenove Sem Zadeh potpisali su danas u Banjaluci 10 miliona evra vrijedan Ugovor o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom /AMM sistem/.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.

Kuzmanovićeva je novinarima u Banjaluci, nakon potpisivanja ugovora, rekla da bi projekat trebalo da počne ove godine, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, i da bude realizovan u naredne tri godine.

Ona je istakla da će realizacija projekta smanjiti distributivne gubitke i troškove nastale zbog loše mreže, te kvalitetnije snabdijevati kupce električnom energijom.

“U realizaciji projekta, osim radnika `Elektrokrajine” biće uključeni i radnici preduzeća koja se bave sanacijom i izgradnjom srednjenaponske i niskonaponske mreže na našem području”, rekla je Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, na ovom projektu bi trebalo biti zaposleno oko 300 radnika.

“Ovo je veoma značajan projekat za nas. On će biti realizovan na području Prijedora, Laktaša, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika. Biće obuhvaćeno oko 100 trafo područja sa svom pripadajućom srednjenaponskom i niskonaponskom mrežom, a u projekat daljinskog očitavanja biće uvedeno 12.000 kupaca na tim područjima”, precizirala je Kuzmanovićeva.

Ona je dodala da je sredstva obezbijedila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Generalni direktor “Tošibe” iz Đenove Sem Zadeh rekao je da će ovaj projekat donijeti mnoge benefite industriji i stanovništvu Republike Srpske, doprinijeti smanjenju cijene električne energije, a uvođenje modernih tehnologija svešće tehničke gubitke na najmanju moguću mjeru.

“Ovaj projekat daće mogućnost `Elektrokrajini` i `Elektroprivredi Republike Srpske` da spriječe i nezakonitu upotrebu električne energije i napraviće ogromne uštede struje”, dodao je Zadeh.

On je naglasio da je će realizacija ovog projekta omogućiti stabilizaciju napona u ukupnoj mreži kako bi se krajnjem korisniku u svakom trenutku isporučivala električna energija u stalnom naponu.

Zadeh je dodao da je ovo prva faza projekta koji će biti realizovan u pet opština, a u planu je da se ovaj projekat uvede u cijelu Republiku Srpsku. Druga faza projekta trebala bi koštati 60 miliona evra, a konačni projekat ukupno oko 300 miliona evra.

“Važan dio projekta je sistem za skladištenje električne energije, koji će električnu energiju iz obnovljivih izvora i solarnih sistema ubacivati u sistem bez ikakvih troškova i dostavljati korisnicima”, pojasnio je Zadeh.

On je rekao da je riječ o modernoj tehnologiji, koja je nova i u Evropi, a Republika Srpska će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će koristiti ovakav sistem.

“U ovaj projekat uključićemo i tehnološke institute i univerzitete u Srpskoj, kako bi stvorili mogućnost da se ljudi obučavaju. Tehnologija će biti dovedena u zemlju, tako da ćemo intenzivnijom saradnjom sa `Elektrokrajinom` i `Elektroprivredom Republike Srpske` moći bolje da ih osposobljavamo za budućnost i saradnju”, istakao je Zadeh.

On je naglasio da će za Srpsku ovaj projekat biti isplativ već za nekoliko godina.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti